Tretjak nappasi Urpo Ylösen mailan – "Nimeni oli pyyhitty pois"

Urpo Ylösen niksit jättivät jälkensä maalivahtipelaamiseen myös idässä. Neuvostoliiton legendaarinen maalivahti Vladislav Tretjak hyödynsi turkulaisen omaperäistä mailaratkaisua.

urheilu
Vladislav Tretjak Sotshi
Tretjak osaa metkut.EPA

LAUANTAIVIERAS. Ylönen ja Tretjak kohtasivat MM-kisoissa vuonna 1970, joissa suomalainen valittiin turnauksen parhaaksi maalivahdiksi, vaikka 18-vuotias Tretjak autoi Neuvostoliiton maailmanmestaruuteen. Kaksikkoa yhdisti kuitenkin muukin kuin loistava torjuntatyöskentely.

Tarina alkoi Turun Ruissalosta, joka toimi TPS:n harjoittelun mekkana vuosikaudet. Jäätä ei kesällä ollut, joten silloin Turun Tovereissa pelannut Ylönen harjoitteli torjumalla levyn päältä ammuttuja kiekkoja luistimet jalassa. Lajinomainen kesäharjoittelu mahdollisti kiekkotuntuman lisäksi varusteiden valmistelun tulevaa talvikautta varten.

- Paikat alkoivat kangistua, joten halusin siirrellä lapaa aina sen mukaan, miten oli hyvä olla. Kiinnitin lavan mailan varteen siipimutterilla ja pystyin säätämään sen korkeutta ja kulmaa, Ylönen havainnollistaa.

Samaisen mailan kanssa Ylönen ja TuTo lähtivät leirille Ruotsiin, Västeråsiin. Samaan aikaan kauteen valmistautui TsSKA, silloin käytännössä Neuvostoliiton maajoukkue. Myös Tretjak oli mukana, mutta vasta teini-ikäisenä juniorikiekkoilijana.

- Silloinkin oli tapana pyytää pelaajilta aina mailoja pelin jälkeen. Jonkun ottelun jälkeen laitoin Montrealini jakoon ja se meni Tretjakille.

Ylönen ei miettinyt mailansa kohtaloa - hän toimi Suomessa Montreal-merkin edustajana ja sai aina uuden. Jonkin aikaa myöhemmin puna-armeijan maalilla torjuneen tähden otteissa oli kuitenkin jotain tuttua.

- Tretjak pelasi paitsi mailallani, niin myös yhä niillä valitsemillani kulmilla. Hän on 15 senttiä pidempi, joten pelasi todella matalassa asennossa, Ylönen muistaa.

- Vielä pelatessamme yhtä aikaa vuoden 1970 MM-kisoissa mailassa luki Urpo Ylönen, mutta toisen maailmanmestaruuden jälkeen (1971) nimeni oli pyyhitty pois, ja samassa mailassa luki Tretjak.

Se ei silti tarkoittanut, että kymmenkertainen maailmanmestari olisi unohtanut yhdeksän vuotta vanhemman pioneerin. Polut kohtasivat uudelleen Tukholman kuulussa MM-turnauksessa vuonna 1995.

- Kuljin kadunkulmassa Globenin edessä ja hänet tuotiin mustalla autolla oven eteen. Kyllä hän kävellessään sisään vielä kaukaa muisti tervehtiä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat