Hyppää sisältöön

Venäläisseura sekoili taas Suomessa – "Normaalitilanteessa poliisiasia"

Primorskaja-urheilukoulun juniorijoukkueet kävivät Dickenin junioreiden kimppuun Suomen suurimmassa käsipalloturnauksessa sunnuntaina. Turnauksen päällikkön Mika Laaksosen mukaan saman seuran edustajat häiriköivät Suomessa myös viime vuonna.

Kuva: EPA

Suomen suurin käsipalloturnaus Vantaan Myyrmäessä päättyi sunnuntaina ikäviin tunnelmiin. Pääosassa olivat venäläisen Primorskaja-urheilukoulun joukkueet, jotka kävivät suomalaisseurojen junioreiden kimppuun sekä C- että B-poikien ratkaisuotteluissa.

Ikävimmät tapaukset nähtiin B-poikien välierässä, jossa Dickenin pelaajat joutuivat venäläispelaajien väkivallan kohteeksi.

- He pelasivat kovaa ja rumasti. He repivät kaulasta ja yksi pelaajistamme sai nenäänsä nyrkistä. Loppuvihellyksen jälkeen heidän pelaajansa käveli suoraan meidän pelaajaamme kohti ja löi suoraan leukaan. Samaan aikaan heidän varamaalivahtinsa tuli sivusta, löi ensin niskaan ja alkoi tämän jälkeen potkia pelaajaamme, Dickenin joukkueenjohtaja Mikael Granlund kertoo.

Vaihtoaitiosta tulivat muut pelaajat ja alkoivat potkia meidän pelaajiamme. Siinä ei ollut mitään kontrollia, eivätkä valmentajat yrittäneet pysäyttää heitä.

Dickenin joukkueenjohtaja Mikael Granlund

Venäläisjoukkue hävisi välierän kolmella maalilla, mikä otti ilmeisen koville. Turhautuminen purettiin loppuotteluun edenneeseen vastustajaan.

- Vaihtoaitiosta tulivat muut pelaajat ja alkoivat potkia meidän pelaajiamme. Siinä ei ollut mitään kontrollia, eivätkä valmentajat yrittäneet pysäyttää heitä. Harmi homma. Joukkue on pelillisesti ihan hyvä, mutta he pelaavat koko ajan sääntöjen ulkopuolella, Granlund harmittelee.

- Se oli sen verran törkeää, että normaalissa katutilanteessa se olisi ollut poliisiasia.

Primorskajan juniorit aiheuttivat ongelmia myös C-poikien pronssiottelussa Atlasta vastaan. Myös kyseinen ottelu päättyi venäläisten tappioon. Turnauksen päällikkön Mika Laaksosen mukaan sunnuntain ylilyöntien vuoksi Primorskajan junioreita ei ensi vuonna Suomessa nähdä.

- Heidän viimeisessä ottelussaan oli vastaavanlaisia tapauksia. He eivät sulattaneet häviötä. Kävimme asiat läpi ja totesimme, että Primoskaja-urheilukoulu suljetaan poikajoukkueiden osalta ensi vuoden turnauksesta kokonaan, Laaksonen kertoo.

Viime vuonna poliisi paikalle

Laaksonen myöntää, että venäläisseuran edustajien mahdollinen häiriökäyttäytyminen oli järjestäjien tiedossa jo ennen turnauksen alkua. Edellisvuoden turnauksessa pelipaikalla käväisi venäläisjoukkueen häiriköinnin vuoksi myös poliisi.

- Kuulusteluja ei ollut viime eikä tänä vuonna. Viime vuonna poliisiauto kävi pyörähtämässä hämmingin vuoksi. Järjestysmiehet kutsuivat heidät paikalle, mutta ei siinä sen kummempaa. Viime vuonna kommunikaatiossa oli suuria ongelmia, Laaksonen sanoo.

- Nyt peistä väännettiin useaan otteeseen jo lauantaista lähtien. Sunnuntaina tiesimme katsoa, että jotain voi olla. -- Sanoimme heille useaan otteeseen, miten hommat toimivat. Kun he eivät reagoineet, niin kävi näin.

Lauantaina erään delegaation jäsenien alkoholinkäyttöön puututtiin. Heitä ei päästety halliin.

Turnauspäällikkö Mika Laaksonen

Yle Urheilun tietojen mukaan venäläisseuran johtoryhmän käyttäytymiseen liittyi myös runsas alkoholinkäyttö. Laaksosen mukaan tähän kuitenkin puututtiin hyvissä ajoin.

- Lauantaina erään delegaation jäsenien alkoholinkäyttöön puututtiin. Heitä ei päästety halliin. Nämäkin tapaukset liittyivät nimenomaan näihin kahteen joukkueeseen. He eivät ole enää tervetulleita tänne.

Olivatko sunnuntain ratkaisuotteluissa uhkaavasti käyttäytyneet valmentajat juovuksissa?

- En ollut paikalla (ottelussa), joten en voi sen osalta sanoa. Yhteenvetona voin kuitenkin sanoa, että nämä kaksi joukkuetta erottuivat muista. Heillä taisi olla viisi poikajoukkuetta. Heillä oli myös viime vuonna ongemia, Laaksonen kommentoi.

Laaksonen kuitenkin korostaa, että viikonlopun ongelmat aiheuttivat yksittäiset tapaukset. Atlaksen järjestämässä junioriturnauksessa oli mukana 36 venäläisjoukkuetta ja viikonlopun aikana pelattiin peräti 520 ottelua.

- Yli 200 venäläisestä kahden ei olisi pitänyt koskaan tulla paikalle. -- Muistan nämä kaksi jo viime vuodelta. Vanhemmissa oli todella fiksuja ja kielitaitoisia venäläisiä. He olivat ihan toisesta maailmasta. Valmentajat olivat heikkoja lenkkejä.

- Turnauksen maine ja turvallisuus ovat meille hyvin tärkeitä asioita. Koskaan aikaisemmin emme ole joutuneet sulkemaan joukkuetta tuleviksi vuosiksi, Laaksonen kertoo.

Atlaksen järjestämässä turnauksessa ovat vuosittain mukana kaikki juniori-ikäluokat. Suomessa vieraili venäläisten lisäksi seuroja Virosta ja muista Baltian maista.

.
.