Hyppää sisältöön

Kunnas: Katsomosta helppo huudella...

Kaj Kunnas sijoittui viidenneksi Tanssii Tähtien kanssa -kilpailussa. Kunnas kirjoitti kilpailun jälkeen kolumnin ja runon.

Kaj Kunnas. Kuva: Jyri Kivimäki

10 viikkoa. 220 treenituntia. 7 tanssia. 7 livelähetystä miljoonayleisölle. 

Onnistumisen riemua. Ärsyyntymistä. Epätoivoa. Oppimisen euforiaa. Naurua. Kyyneleitä. Jumia. Jämyä. Nöyryyttä. Luovuutta. Kauneutta. Pelkoa. Rohkeutta. Yhteisöllisyyttä. Ja ennen kaikkea. Paljon täysin minulle uutta.

Tanssii Tähtien Kanssa -kisa toi minulle viidennen sijan. Ei siis sitä inhottavaa neljättä. Mutta ei myöskään voittoa. Tai mitalisijaa.

Harjoitus ei siis tehnyt mestaria. Toki opetti minulle seitsemän tanssin alkeet. Wienervalssi, jive, rumba, cha-cha, tango, charleston ja samba taittuivat - välillä paremmin, välillä huonommin. Opettivat minulle myös ihan konkreettisesti mitä lausahdus "katsomosta on helppo huudella" tarkoittaa.

Uskon nyt selostus, juonto kuin myös haastattelutilanteissa tajuavani paremmin, että vaikka jokin suoritus näyttää helpolta, se ei sitä todellakaan ole.

Raastavinta tanssikisassa oli kun harjoittelit ja harjoittelit. Ja harjoittelit. Vain huomataksesi ettet sittenkään osaa. Ainakaan yhtä hyvin kuin huima tanssinopettajani Susa Matson. Yritit, keskityit, taistelit, purit hammasta. Etkä sittenkään klaarannut tangon staccatorytmiä, rumbakävelyä, tai pään, käsien, keskivartalon eleganttia vientiä wienervalssiin.

Toisaalta, kun Susan kanssa naulasimme supernopean charlestonin haasteet alusta loppuun, tunne oli raju. Kiksi niin kova, että luulen paremmin tajuavani miksi Teemu Selänne halusi jatkaa, jatkaa, jatkaa, jatkaa...

Onnistumisen tunteen euforista kiksiä kun arkielämä ei pysty tarjoilemaan. Se Teemua koukutti. Lätkässä.

Se minua koukutti. Tanssissa. Sen takia putoaminen TTK:sta tuntui harmittavalta. Olisin niin mielelläni kokenut tuon charleston huuman uudestaan. Quickstepissä, pasodoblessa tai ehkä foxtrotissa.

Sen takia olisin halunnut jatkaa... Mutten saanut. Olin näet huonompi tanssija kuin neljä parasta tähtioppilasta. Mikä minun, urheiluihmisenä, oli helppo hyväksyä. Paras voittaa. Parhaat vievät mitalit. Hyvin harjoitelleet ja taistelleet päätyvät viidensiksi.

Jouduin nöyrtymään paremmuuden edessä. Nöyrtymään tanssin haastavuuden edessä. Nöyrtymään "katsomosta helppo huudella" fraasin edessä.

Kiitollisena TTK-kokemuksista palaan nyt Yle Urheilun ruotuun. Muuttuneena. Iloisempana. Nöyrempänä. Kevyempänä. Yhtä elämäni antoisinta kokemusta rikkaampana.

Olen jo kiittänyt kaikkia TTK-laisia. Nyt haluan myös kiittää Ylen esimiehiäni, jotka soivat minulle TTK-viikot.Kuin myös kollegoitani, jotka hoitelivat meikäläisen työvuorot virkavapaalla tanssiessani. Jotka kannustivat. Eivätkä huudelleet katsomosta. KIITOS!

Kilot tippui - askel keveni
Oma itseluottamuskin leveni
Välil' mut ihan valtas transsi
Ainaki charlestonis' - elämäni tanssi
Oli hitokseltaan saleil' kliffaa
Näin jälkikäteen sen vast' täysil' hiffaa.

Kaitsu K