Nelinpelipari feidasi – Emma Laine huomasi pärjäävänsä yksin

Emma Laine tekee uutta tulemista kohti tennishuippua kahden vuoden pelitauon jälkeen.

Emma Laine. (Arkistokuva) Kuva: YLE

Suomen naistenniksen yksinäinen uranuurtaja Emma Laine palasi maaliskuussa kilpakentille peräti kahden vuoden tauon jälkeen. Pääsyyllinen pitkään kilpailutaukoon oli olkapääleikkaus. Monelle ammattilaiselle pitkä breikki olisi saattanut tarkoittaa uran päättymistä, mutta Laineen kohdalla kävi toisin. Laine kuntoutti olkapäätään ammattimaisesti, ja valmensi siinä sivussa nuoria suomalaispelaajia. Samalla oma palo kilpakentille vain kasvoi. Kun paluu vihdoin tapahtui, puuttui sattumakin peliin.

- Keväällä oli tarkoitus panostaa nelinpeliin, joka on keholle hieman kevyempää pitkän tauon jälkeen. Olin menossa Englantiin turnaukseen, kun parini feidasi viime tipassa. Pelihalut olivat kuitenkin niin kovat, että halusin päästä jonnekin pelaamaan. Egyptistä löytyi turnaus, missä oli kaksinpelin karsintakaaviossa tilaa. Lopulta voitin koko turnauksen sekä kaksinpelissä, että nelinpelissä. Siitä se oikeastaan lähti. Tajusin, että kroppani kestää rasitusta, ja pelituntuma oli hyvä. Sen jälkeen olen edennyt kaksinpelit edellä, Laine kertaa paluutaan kisaympyröihin.

Laine oli vasta 14-vuotias, kun hän voitti ensimmäisen naisten Suomen mestaruutensa. 17-vuotiaana hän oli nuorten maailmanrankingissa parhaimmillaan 4. kaksinpelissä ja 2. nelinpelissä. Kahdeksan vuotta sitten, parikymppisenä, Laine keikkui naisten maailmanlistalla sijalla 50. Se on kovin suomalaissaavutus naistenniksen puolella.

Viime vuosien pelitauot pudottivat Laineen rankingissa jo tuhannen huonommalle puolen, mutta viimeisen puolen vuoden aikana suomalainen on voittanut kolme ITF-turnausta ja nostanut sijansa jo 500 kieppeille. Nyt Laineella on ikää 28 vuotta, eikä se ole vielä liikaa.

- Silloin, kun nousin maailman huippujen joukkoon, oli listoilla paljon nuoria pelaajia. Nyt kun katsoo vaikka top 50 listaa, on mukana monta yli 30-vuotiasta pelaajaa. Eli ikä ei ole rasite, Laine nauraa.

Totta, nimittäin esimerkiksi maailmanlistan ykköspelaajalla, Serena Williamsilla ikää on 33-vuotta. Myöskään olkapääleikkaus ei ole vaikuttanut Laineen pelaamiseen teknisesti, tai fyysisesti, eikä operaatio näy edes syöttöpelissä.

- En ole koskaan mittaillut tutkalla syöttöjeni kovuutta. Joskus isommissa turnauksissa, missä tutka oli paikalla, sen tuijottelu vain häiritsi itse peliin keskittymistä. Vahvuuteni ovat aina olleet kierteet, ja niihin olkapääleikkaus ei ole vaikuttanut millään tavalla. Tai oikeastaan kaikki on nyt vain helpompaa, kun käden liikkuvuus on parempi kuin vuosiin, se antaa lisää vaihtoehtoja kehittää peliäni, Laine kertoo.

Laine teki kilpailutaukonsa aikana valmennustyön ohella opettajan sijaisuuksia. Nyt hän kuitenkin satsaa taas täysillä ainoastaan tennikseen. Turnausrumba onkin melkoista, että Laine saa kerättyä kasaan tärkeitä rankingpisteitä, ja sitä kautta pelioikeuden isompiin turnauksiin. Työntekoon sisukas suomalainen on kuitenkin valmis.

- Aiemmin kun pelasin ammattilaiskiertueella, melkein ahdisti ne viiden tähden hotellit, joissa ei saanut edes itse kanta omia mailojaan. Minulle on tärkeintä, että pelikentällä homma toimii, Laine naurahtaa ja nappaa treenikassinsa olalle. On aika lähteä kotiin, missä odottaa vajaa vuoden ikäinen Kiinanharjakoira, karvainen sellainen. Karvapallot kun ovat emännän mieleen.

Inka Henelius