Suora

  • Jyskälä - 70 vuotta rallin historiaa
  • Mikael Kock oli 30 sekunnin päässä kuolemasta - nyt urheilu on hänelle uusi sydämenasia
  • Urheiluruutu

Alkoholismi ja masennus yllättivät Juha Kankkusen - "Tienatut rahat eivät lämmitä yhtään"

Juha Kankkunen odotti, että hän saa ralliuransa jälkeen olla vihdoin kotona ja hengähtää, mutta hänelle tuli tyhjä olo, jota piti täyttää alkoholilla.

urheilu
Juha Kankkunen
YLE / Ossi Saarinen

LAUANTAIVIERAS. Rallilegenda Juha Kankkunen on käynyt rajun taistelun alkoholismia vastaan lopetettuaan aktiiviuransa MM-tasolla 2000-luvun alussa.

Nelinkertainen maailmanmestari kertoo, että tavalliseen perhe-elämään sopeutuminen oli vaikeaa, kun hän ei enää ollutkaan kaikkien palvottu sankari. Kankkunen alkoi täyttää tyhjää oloaan alkoholilla.

- Minulle tuli masennus ja luopumisen tuska. Huipulta ei ollut helppoa jäädä tyhjän päälle ja lopettaa. Siinä tuli monenlaisia ajatuksia, kun olin tottunut määrättyyn elämään, johon olin kasvanut pienestä pojasta asti. Sitten tuli täydellinen muutos, ja meni vähän aikaa, kun sain narun pätkästä kiinni ja keksin, että elämässä on paljon muutakin.

Kankkunen kertoo, että masennus ja alkoholismi tulivat hänelle yllätyksenä. Hän sanoo odottaneensa, että saa ralliuransa jälkeen olla vihdoin kotona ja hengähtää.

- Mutta saateri, kun olin kuukauden ja kaksi kotona, minulle tuli tunne, että enkö hemmetti pääse johonkin lähtemään.

"Välillä pitää olla huonojakin hetkiä, että elämänkatsomus muuttuu"

Kankkunen sai apua alkoholiongelmaansa alkoholistien hoitokeskuksessa Lapualla 2005.

- Elämään kuuluu myös huonoja päiviä, ja kaikki ei voi aina olla ruusuilla tanssimista. Siperia opettaa, ja välillä pitää olla huonojakin hetkiä, että elämänkatsomus muuttuu. Nyt olen päässyt kaikista yli, Kankkunen toteaa tyytyväisenä.

Hänen mielestään urheilu-uran jälkeisiin vaikeisiin hetkiin ei ole aspiriinin kaltaista lääkettä, koska jokainen ihminen on oma yksilö.

- Neuvoisin kuitenkin, että kukaan ei jäisi vain tyhjän päälle vaan yrittäisi keksiä jotain tekemistä, koska on ollut koko ajan jotain tekemässä. Meillähän on monia esimerkkejä siitä, että jotkut ovat siirtyneet valmennuspuolelle, sillä pitää olla joku työmaa. Tienatut rahat eivät lämmitä yhtään ja muuta elämää yhtään paremmaksi. Mutta jos keksii fiksua tekemistä, se saa ihmisen hymyilemään ja tuntemaan hyvää oloa, Kankkunen toteaa.

Hoidon lisäksi hän sai piristysruiskeen Kuusamoon perustetusta liukkaan kelin ajokoulusta.

- Sitten rupesin uudestaan ajamaan pieniä ralleja pitkin Eurooppaa. Siitä päiväni valkeni kerralla, Kankkunen sanoo.

Hän ajaa Italian tämän kauden viimeisen soramestaruuskisan itsenäisyyspäivänä.

- Mutta MM-sarjat olen jo ajanut. 25 vuotta sitä riittää yhdelle miehelle. Olen jo niin iäkäs, että minulla ei enää riitä siihen kunto eikä terveys, sillä MM-sarjan ajaminen on raakaa. Muita kisoja pystyn kuitenkin edelleen ajamaan vanhalla rutiinilla, mutta en kokonaista MM-sarjaa. En usko, että Selännekään (Teemu) lähtee uutta NHL-kautta pelaamaan, vaan raja tulee jossain kohtaa vastaan.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat