Formulalääkäri määrää riittävästi lepoa

Aki Hintsa oli Kuortaneen voimavalmennusseminaarissa puhumassa palautumisesta. Katso Hintsan haastattelu kuvaa klikkaamalla!

Nico Rosberg Brasilian GP:ssä

Pohjanmaan lakeuksilta aikoinaan formulasirkuksen mukaan tempautunut lääkäri Aki Hintsa korostaa asiakkailleen yllättävän yksinkertaisten asioiden merkitystä. Sveitsiläisklinikallaan työskentelevän lääkärin erikoisosaamista on palautumisen asiantuntemus. Kuortaneella Hintsa oli esittelemässä mm. kokemuksiaan astronauttien palautumista koskevasta tutkimuksesta.

- Olen ollut Euroopan avaruusjärjestön yhdessä projektissa mukana, mitä kautta olen päässyt tutustumaan asiantuntijoihin, joiden tehtävä on yrittää optimoida avaruusmatkailijoiden ja astronauttien palautumista. Kokonaisuuden ymmärtäminen on tämän päivän haaste, Aki Hintsa kuvaa.

Levon merkitys on yksi formulalääkärin esiin nostamista seikoista. Formulakuskit ovat jatkuvasti reissussa ja lepo on suhteellinen käsitys.

- Formulakuljettajat ovat 250 päivää vuodessa matkoilla ja nukkuvat poissa kotoa. Jatkuva jetlag, aikaerosta johtuva rasitus on osa arkea, Hintsa kuvaa.

- Unen laadun ja määrän kanssa pitää olla itsekäs. Tämä pätee kaikkiin, huippu-urheilijoita ja koululaisia myöten, Hintsa muistuttaa.

Tänä syksynä formulamaailma järkyttyi Jules Bianchin vakavasta onnettomuudesta. Hintsa muistuttaa, että vaikka kuljettajat tekevät töitä huipputeknologisessa ympäristössä, kyse on edelleen inhimillisistä yksilöistä.

- Jokainen huippu-urheilija on myös ihan tavallinen ihminen. Samat lainalaisuudet pätevät siellä kuten meillä mattimeikäläisillä.

- On iloja ja suruja ja sen on huomannut, että loppupeleissä kaikki menee tasan. Median kautta tulleesta glooriasta palataan kuitenkin aina inhimillisiin perusasioihin, Aki Hintsa huomauttaa. Hintsa jättäytyi formulamaailmasta sivuun noin vuosi sitten mutta edelleen hän tapaa formulakuljettajia säännöllisesti asiakkainaan. Paras lääke lääkärille itselleen on ollut kun hän ymmärsi tehdä sitä, mitä hän asiakkailleen puhuu.

- Yksinkertaisia asioita hoidan paremmin. Perhe on tärkeämpi ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen. Ja levon merkitys, vasta vanhempana sen näemmä ymmärtää, Hintsa naurahtaa.