Suora

  • Käsipallon Champions League: Cocks - Bidasoa Irún
  • Urheiluruutu
  • Käsipallon Champions League
  • Kun suru särkee sisimmän - Linda Sonntag löysi pelastuksen fitnessurheilusta
  • Suunnistus kausikooste 2019
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, vuosikooste

Taustapeili: Paini säilyi,mutta jatkavatko suomalaispainijat olympiamatolla?

Perinteikäs ja Suomelle menestyksekäs paini joutui välillä olympiaperheessä vaaravyöhykkeeseen. Paini säilytti asemansa ja uudisti käytäntöjään. Jatkuvatko loukkaantumisesta kärsineen suomalaispainin olympiaperinteet kiristyneessä kilpailussa? Urheilun Taustapeili pohtii tätä Vantaa Painicupin jälkitunnelmissa.

urheilu
Panii.
EPA

Paini on ollut Suomen toiseksi menestyksekkäin kesäolympialaji yleisurheilun jälkeen. Jatkossa kreikkalaisroomalaisessa painissa on enää ainoastaan kuusi olympiapainoluokkaa.

Suomalaispainijoiden loukkaantumissuma verotti myös kotimaista osanottoa viikonlopun perinteikkäässä Vantaa painicupissa. Yksi matto riitti, eivätkä kaikki sarjat yltäneet edes kaavioon vaadittuun kuuteen urheilijaan.

- Nyt oli nuorten vuoro, he pääsivät kokeilemaan. Urheilijamääriin vaikutti myös se, että kansainvälisesti on lyhyessä ajassa painittu viisi kovaa kisaa, pohti tilannetta päävalmentaja Juha Lappalainen kerraten kovaa painivuotta.

- Edellisinä vuosina on ollut parempi meininki, nyt Vantaalla nähtiin ainoastaan kuusi maata ja Suomi seitsemäntenä. Suunta ei ole oikea, huolestuu Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Ala-Huikku.

Ylä-Tikkurilan Kipinä on järjestänyt 2012 Vantaalla olympiakarsinnat ja Suomelle menestyksekkään tämän kevään EM-kisat.

- On ollut kova rumba, eivätkä järjestäjätkään lähtenee nyt hakemaan kovia nimiä vanhaan malliin, taustoittaa ex-päävalmentaja Juha Virtanen.

- Parempi kuitenkin olla yksipäiväinen tapahtuma, mikäli jatkossa on näin vähän osallistujia, linjaa olympiavalmentaja Marko Asell

Petra Olli ja Rami Hietaniemi Rion toivot

Keväällä Vantaalla EM-mitaleille painineet Petra Olli ja Rami Hietaniemi ovat Suomen ykkösnimiä matkalla olympialaisiin. Olli on paininut laatikollisen mitaleita tytöissä ja junioreissa sekä aikuisten EM-pronssia ja MM-kisojen viidennen sijan. Vantaalla ei nähty naisten sarjoja, mutta Riossa niitä on kuusi aiemman neljän sijaan.

Uhka putoamisesta oli todellinen.

Juha Lappalainen

- Seuraava suomalainen olympiavoittaja painissa on Rami Hietaniemi, Riossa on Ramin päivä, luottaa päävalmentajan ennen Juha Lappalaista ja Juha Virtasta työskennellyt Mikael Lindgren.

Paini oli pudota pois olympiaohjelmasta Rion 2016 kesäkisojen jälkeen. Se kuitenkin säilytti paikkansa vielä ainakin vuosille 2020 ja 2024.

- Uhka putoamisesta oli todellinen. Kansainvälinen liitto oli hoitanut asiat huonosti. Lopulta tehtiin hyviä ratkaisuja , mitkä vahvistivat painia, kuvailee nykyinen ykköskäskijä Juha Lappalainen.

Hietaniemi painii ja valmentaa

Leikkauksistaan toipuva Hietaniemi puolestaan oli mukana Vantaalla viikonloppuna valmentajana.

- Aina nousee ihokarvat pystyyn kevättä muistellen, kun Tikkurilaan saapuu, hymyilee Hietaniemi muistellen kevään 3000 päisen yleisön kannustusta.

Mahtavaa lähteä uuteen kauteen lähes terveenä.

Rami Hietaniemi

Hietaniemelle olympiaprojekti on sikäli selkeä, että hänen sarjansa 85 kg on mukana sekä olympiaohjelmassa, että muissa arvokisoissa.

- Mahtavaa lähteä uuteen kauteen lähes terveenä, iloitsee Hietaniemi.

Hoitovirheen vuoksi Hietaniemen timpurinuran lisäksi myös paininjan tien luultiin jo katkenneen. Hän kuitenkin palasi matolle ja kouluttautuu samalla jo uuteen ammattiin.

- Kuortaneella alkoi tutkinto-opinnot ja muutamia harjoituskavereita olen jo ottanut valmennukseeni.

Kilpailua riittää myös kotimaassa

Hietaniemen suojateista 98 kiloisten Tuomas Lahti löi sunnuntaina MM-kisojen yhdeksännen Timo Kallion. Heidän lisäkseen sarjan suomalaista olympiapaikkaa jahtaa myös nuori Elias Kuosmanen.

- Kotimainen kilpailu on hieno juttu, keskenäinen kamppailu parantaa mahdollisuuksiamme kansainvälisesti, toteaa Kallio 98-kiloisten kovasta sarjasta.

Kotimainen kilpailu on hieno juttu, keskenäinen kamppailu parantaa mahdollisuuksiamme kansainvälisesti.

Timo Kallio

Päävalmentaja Juha Lappalaisen rinnalla valmentajat suomalaisia myös arvokisamitalistit Marko Yli-Hannuksena, Ari Härkänen ja Marko Asell.

- Seuraava suomalainen olympiavoittaja voi olla myös nyt toipilaana oleva MM-painijamme Veli-Karri Suominen, ennustelee Ari Härkänen.

- On sieltä yksi 15-vuotias Yli-Hannukselakin tulossa, kuittaa seitsemän arvokisamitali Marko Yli-Hannuksena.

Päävalmentaja Juha Lappalainen arvioi merkittävän joukon suomalaispainijoita ja kertoo heidän nykytilanteestaan maanantai-iltana. Haastattelussa päävieraan lisäksi ovat myös Rami Hietaniemi ja Timo Kallio. Napakat arvionsa Vantaan painicupista ja olympianäkymistä antavat myös Yli-Hannuksela, Asell, Härkänen, Lindgren, Virtanen ja Ala-Huikku.

Urheilun Taustapeili Radio Suomessa klo 17.30 ja uusintana torstaina klo 23.03.

Mikko Hannula, Yle Urheilu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat