1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Salon toive F1:n päätöskisaan - "Mersut kolaroivat ja Valtteri kerää voiton"

Mika Salon mielestä ilman Mercedesten epäonnea Abu Dhabissa on jaossa vain kolmas sija.

Pystyykö kukaan pilaamaan Lewis Hamiltonin mestaruusjuhlia? Kuva: EPA

Mika Salon mielestä F1-kauden päätöskisaan Abu Dhabissa lähdetään selvin sävelin. Ihmeitä pitää tapahtua, jotta Mercedeksen ylivoimaan tulee särö.

- Ei kukaan Mersuille pärjää, niiden välillä kisa käydään niin kuin joka kerran aikaisemmin. Tuplapisteet ratkaisevat aika reilusti, vaihtoehtoja on monta, Salo toteaa Yle Urheilun haastattelussa.

Mercedeksen jäsentenvälinen on vielä auki. Helpoimmin Lewis Hamiltonin mestaruus varmistuu yltämällä kahden parhaan joukkoon.

Jos Nico Rosberg voittaa, Hamiltonin pitää jäädä ulos palkintokorokkeelta, jotta mestaruus menee Saksan lipun alle. Kakkossijalla Hamiltonin pitää olla ulkona kuuden parhaan joukosta.

Salon mukaan brittikuskilla on kaikki mahdollisuudet hukata mestaruus.

- Se on pienestä kiinni: auto voi hajota, pieni virhe, varikolla menee jotain pieleen. Kunhan Hamilton ei ole kuuden parhaan joukossa, Nico voittaa mestaruuden, Salo uskoo.

"Tuplapisteet ovat hölmö idea"

Entisen huippukuljettajan mielestä mestaruuskamppailun venyttäminen tuplapisteillä on kuitenkin keinotekoista.

- Oma mielipide on, että se on hölmö idea. Jätetään noin paljon pisteitä viimeiseen kisaan, 50 pistettä voittajalle ja taistelu väkisin viimeiseen kisaan. Vanhalla systeemillä Hamilton olisi mestari, Salo toteaa.

Itse kisa on autoille raastava. Pitkät suorat päättyvät rajuihin jarrutuksiin, joten konehuoneesta pitää löytyä voimaa.

- Kisa on vaikea ja todella pitkä. Se on todella kova jarruille. Suoravauhti on tärkeää, DRS-alueita on kaksi, joten siellä pääsee helposti ohi, Salo summaa.

- Aika-ajokaan ei ole mikään katastrofi. Pitää vain pysyä pois ongelmista eikä osua mihinkään, jotta ei tarvitse tehdä ekstrapysähdyksiä.

Salolla on kisaan yksi toive, joka voisi tuoda ainakin suomalaisittain juhlan aihetta.

- Ainoa yllätys voisi olla se, että Mersu-kuskit kolaroivat keskenään ja Valtteri on siinä keräämässä voiton. Sitä mä vähän toivon, Salo virnistää.