1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Sääntömuutosten kausi vaiensi F1:n - "Kuulostavat enemmän ruohonleikkureilta"

Mika Salon mielestä suurin uudistus kuluneelle kaudelle oli siirtyminen turbomoottoreihin. Mercedeksen ylivoiman hän uskoo kestävän vielä jonkin aikaa.

Kuva: EPA

F1-kauden päätös häämöttää, kun viimeinen kisaviikonloppu Abu Dhabissa alkaa perjantaina. Kautta ovat leimanneet lukuiset sääntömuutokset, joilla on vaikutettu moottoreihin, auton ulkonäköön ja jopa kisojen pisteytykseen.

Entinen huippukuski Mika Salo pitää turbomoottoreihin siirtymistä merkittävimpänä muutoksena. Autourheilun kuninkuusluokasta on kadonnut majesteettinen jylinä.

- Moottorit vaihdettiin turbomoottoreihin ja äänet hävisivät. Olen ollut muutamassa kisassa paikan päällä ja nehän kuulostavat enemmän ruohonleikkureilta kuin formula ykkösiltä, Salo virnistää.

Kauden kisaaminen on ollut melko yksipuolista, sillä Mercedes on hallinnut leijonanosaa kilpailuista. Salon mielestä renkaanvalmistaja Pirellillä on ollut kuitenkin suuri merkitys kisojen kiinnostavuuden kannalta.

- Jos rengasseos on ollut liian kova ja kisa on ajettu yhdellä pysähdyksellä, kilpailu on ollut aika tylsää. Pehmeämmät renkaat ja useammat varikkopysähdykset ovat sekoittaneet tuloksia. On saatu vähän kilvanajoakin, Salo pohtii.

Hänen mielestään Mercedeksen ylivoimaa ei välttämättä saada kiinni tulevan talven aikana. Toisaalta, Red Bullin valtakausikin päättyikin yllättäen.

- Mersulla on ollut suuri ylivoima. Mutta moni luuli, ettei Red Bullia saada koskaan kiinni ja nythän he ovat altavastaajia. Näin se tapahtuu yhtäkkiä. Uskon, että Mersun ylivoima kestää pari-kolme vuotta, Salo pyörittelee.