Näkökulma: Ammattimaisuus tuo tähteyden

10 kilometriä päivässä biljardipöydän ympäri rullaava viisinkertainen maailmanmestari Jouni Tähti on todellinen ammattilainen, kirjoittaa Yle Urheilun Manu Myllyaho.

urheilu
Pool-biljardin pyörätuolipelaaja Jouni Tähti.
Sami Tammi / Yle

Harva suomalaisurheilija lajissaan yhtä menestynyt kuin kaarinalainen Jouni Tähti.

46-vuotias Tähti on pyörätuolibiljardin viisinkertainen maailmanmestari. Euroopanmestaruuspokaaleita miehen palkintokaapissa komeilee peräti 16 kappaletta.

Pyörätuolibiljardissa Tähti on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana maailman ykköspelaaja. Suomalaisen ykköshaastaja löytyy länsinaapurista – ruotsalainen Henrik Larsson nappasi Turussa sunnuntaina uransa viidennen maailmanmestaruuden. Tähti puolestaan jatkoi Turussa komeaa mitaliputkeaan. Kaarinalainen on yltänyt mitaleille jokaisessa pelaamassaan MM-turnauksessa.

Tähden tarinassa on tärkeä opetus suomalaiselle urheilulle. Ammattimainen harjoittelu ja täydellinen omistautuminen voivat nostaa urheilijan huipulle, vaikka joissakin ominaisuuksissa ei olisi muiden kilpailijoiden kanssa samalla viivalla.

Ammattimainen harjoittelija

Pyörätuolibiljardinpelaajat joutuvat antamaan käveleville hieman tasoitusta ulottuvuudessa, mutta säännöt ovat käytännössä samat kuin niin sanotussa tavallisessakin biljardissa.

Tähden häkellyttävän pyörätuolibiljardimenestyksen takana onkin harjoitteleminen ja kilpaileminen Suomen kovimpien kävelevien biljardinpelaajien kanssa. Tähti kilpailee pyörätuolibiljardin lisäksi kävelevien sarjoissa, ja kertoo voittaneensa Suomen mestaruussarjan kymmenestä parhaasta jokaisen.

Tähden tasosta kertoo myös voitto yhdestä kaikkien aikojen parhaista 9-pallon pelaajista. Tähti nappasi moninkertaisen USA:n ja maailmanmestarin Earl Stricklandin päänahan turnauksessa Jyväskylässä.

Eläkkeellä päivätyöstä olevalla Tähdellä on takanaan vahvat taustajoukot. Niiden avulla suomalainen harjoittelee biljardia ammattimaisesti. Tähti treenaa viikossa 20-40 tuntia, kisojen alla enemmän. Kahdeksan tunnin päivittäinen harjoittelurupeama on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Täydellinen omistautuminen lajille on nostanut biljarditaiturin omassa lajissaan maailman eliittiin. Vaikka Tähti antaa kävelevien sarjoissa pyörätuolin verran tasoitusta muille, on menestys myös niin kutsutulla tavallisella puolella ollut kiitettävää. Tähti voi parhaana päivänään voittaa kenet tahansa, kuten hän Stricklandia ja Suomen huippupelaajia vastaan on osoittanut.

"Tämä on täysipainoista urheilua"

Tähti rullaa päivittäin pitkiä matkoja biljardipöydän ympäri. Päivässä mittariin kertyy vähintään kymmenen kilometriä.

- Moni sanoo että pyörätuolibiljardi ei ole urheilua, mutta kyllä tämä ihan täysipainoista urheilua on, Tähti itse kommentoi.

Täydellistä keskittymistä vaativat fyysiset suoritukset ja korkeat päivittäiset kilometrimäärät täyttävät helposti urheilun määritelmän. Tähden tapauksessa voidaan puhua jopa huippu-urheilusta.

Tähti on istunut pyörätuolissa 40 vuotta, ja biljardi on kuulunut kaarinalaisen elämään lähes yhtä kauan. 38-vuoden biljardiharjoittelun aikana Tähti on noussut toistojen määrässä miljoonaluokkaan. Kuluneen elämänopaskliseen mukaan ihminen tarvitsee tietyn asian omaksumiseen 10 000 tuntia harjoittelua. Tähti itse ylittää harjoittelullaan rajapyykin moninkertaisesti.

Viisinkertainen maailmanmestari on täydellinen esimerkki siitä, mitä ammattimaisella harjoittelulla ja omistautumisella voidaan saavuttaa.

Rakkaudesta lajiin

Harjoittelu jatkuu edelleen, ja Tähti nauttii lajista vielä 46-vuotiaanakin. Se on ollut menestyksen ehdoton edellytys.

-Kouluun tuli alakouluaikoina biljardipöytä, ja siihen jäin kiinni. Siitä jatketaan vieläkin. Tämä on sellainen päähänpinttymä, ei tästä tule valmista, Tähti toteaa.

Valmista ei tullut vieläkään, sillä Tähti nappasi Turun kotikisoista MM-pronssia. Tähti on ilmoittanut lopettavansa uransa kun jää arvokisoissa podiumin ulkopuolelle. Ura jatkuu miehen mukaan todennäköisesti vielä viisi vuotta.

Pyörätuolilla koko elämänsä tasoitusta biljardissa antanut Tähti alkaa antaa kilpailussa tasoitusta myös ikänsä puolesta. Silti intohimo lajiin pitää miehen edelleen biljardikepin varressa. Ammattimainen harjoittelu pitää miehen yhä mukana kisassa pallojen pussittamisesta.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat