1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Verottajan tulkintamuutos aiheutti ongelman Korisliigassa - onko joulukuun peleissä tuomareita?

Uuden verotulkinnan johdosta suuri osa Korisliigan erotuomareista on ilmoittautunut esteellisiksi oman asuinpaikkakuntansa ulkopuolella pelattaviin liigaotteluihin.

Kuva: EPA

Suomen Koripalloliitto ja Korisliiga-erotuomarit etsivät parhaillaan ratkaisumallia tilanteeseen, johon on päädytty verottajan kiristyneen tulkinnan myötä. Uuden verotulkinnan johdosta suuri osa Korisliigan erotuomareista on ilmoittautunut esteellisiksi oman asuinpaikkakuntansa ulkopuolella pelattaviin liigaotteluihin. Koripalloliitto pyrkii löytämään ratkaisun Korisliiga-kauden jatkumiselle suunnitellun otteluohjelman mukaisesti.

Verolain mukaan yleishyödylliseltä yhdistykseltä, johon ei ole työsuhteessa, voi nostaa kalenterivuoden aikana verottomasti korkeintaan 2 000 euron edestä kilometrikorvausta tai 20 päivärahaa. Vuoden 2013 verotuksessa verottaja tulkitsi lakia ensi kertaa koripalloerotuomareiden kohdalla kirjaimellisesti, joka aiheutti erotuomareille jälkiveroja.

Erotuomarit ottivat syyskuussa yhteyttä Koripalloliittoon pyytäen ratkaisua matkakorvausten ja päivärahojen säilyttämisestä verottomana. Koripalloliitto on osallistunut keskusteluihin erilaisista ratkaisuvaihtoehdoista, muun muassa erotuomareiden pääsystä työsuhteeseen, huomioiden olemassa olevat sopimukset, joissa osapuolena ovat välillisesti myös seurat.

Korisliiga-erotuomarit ovat ilmoittaneet suurelta osin olevansa esteellisiä joulukuun liigaotteluihin, mikäli nykytilanteeseen ei saada muutosta. Korisliiga-ohjelmassa on joulukuulla 29 ottelua.

- Koripalloliiton toiminnassa noudatetaan jatkossakin lakeja ja säädöksiä. Se ei poista sitä, että verottajan muuttunut tulkinta pistää niin erotuomareita kuin seurojakin hyvin eriarvoisiin asemiin maantieteellisen sijaintinsa mukaan vaikeuttaen näin valtakunnallisen kilpailutoiminnan järjestämistä, kommentoi Koripalloliiton toiminnanjohtaja Vesa Walldén.

- Jos erotuomarit saavat aikaan ennakkopäätöksen verottajalta muunlaisista ratkaisuista kuin nykytulkinnat, otamme ne ilomielin vastaan. Sillä välin meillä on erittäin haastava tehtävä yrittää muokata erotuomareiden kanssa pelikausiksi 2013-16 sovittua palkkio- ja palkkasopimusta tavalla, jossa sekä erotuomarit että seurat pysyvät tyytyväisinä ja tärkein asia eli Korisliigan pelaaminen suunnitelmien mukaisesti toteutuu, päättää Walldén.

Suomen Koripalloliitto tiedottaa prosessin etenemisestä ja sen mahdollisista vaikutuksista ennen Korisliigan joulukuun otteluita.