Dokumentti dopingista Venäjällä - "Sinun on pakko käyttää, niin se on"

Saksalaisen ARD-kanavan esittämässä dokumentissa muun muassa 800 metrin juoksija Julia Stepanova kertoo dopingin käytöstä Venäjällä.

Kuva: EPA

Saksalainen tv-dokumentti väittää, että Venäjän valtio tukee dopingin käyttöä yleisurheilussa. 60-minuuttinen dokumentti esitettiin keskiviikkona ARD-kanavalla.  Dokumentti osoitti syyttävän sormensa mm. Venäjän yleisurheiluliiton puheenjohtajaan Valentin Balakhnitsheviin.

Dokumentissä on esillä 800 metrin juoksija Julia Stepanova, joka on kilpailukiellossa dopingin vuoksi tammikuuhun asti, sekä hänen aviomiehensä Vitali Stepanov, joka työskenteli Venäjän antidopingtoimikunnassa Rusadassa vuosina 2008-2011.

Dokumentin mukaan pariskunta on lähtenyt Venäjältä väitteiden vuoksi.

- Et voi saavuttaa tavoitteitasi ilman dopingia. Sinun on pakko käyttää dopingia, niin se on Venäjällä, Stepanov sanoi.

Hänen vaimonsa vahvistaa väitteet. Tavallinen käytäntö on se, että urheilijat matkustavat väärällä nimellä välttääksen testit.

- Jos urheilija jää kiinni, systeemi vain hylkää hänet ja ottaa uuden urheilijan, 28-vuotias Julia Stepanova sanoi.

"Tuntemattomien annetaan jäädä kiinni"

Stepanova esiti väitteidensä tueksi videokuvaa, jota hän nauhoitti salaa. Videolla hänelle muun muassa tarjotaan anabolisia steroideja.

- Useimmat urheilijat käyttävät dopingia, noin 99 prosenttia. Ja kaikkea saa. Mitä vaikeampi ainetta on jäljittää, sitä kalliimpaa se on. kiekonheittäjä Jevgenia Petsherina sanoo yhdessä videoklipissä.

Stepanovin mukaan tuntemattomien urheilijoiden annetaan jäädä kiinni, mutta kuuluisien urheilijoiden käryt unohdetaan. Rusadan toimitusjohtaja Nikita Kamaev on jo kiistänyt väitteet.

Maratonjuoksija Lilija Sobuhova kertoo dokumentissa maksaneensa yli 450 000 euroa, jotta hänen doping-testinsä tulosta ei julkistettaisi ja hän saisi kilpailla vuoden 2012 olympialaisissa.

Kansainvälisen antidopingjärjestön Wadan johtaja David Howman kuvailee dokumenttia järkyttäväksi.

- Meidän täytyy käsitellä näitä asioita pelottomasti, mutta myös varmistaa, että suojelemme niitä, jotka ovat jo olleet pelottomia, Howman sanoi.