Päävalmentaja myöntää: naiset tarvitsevat enemmän sprinttitreeniä

Naishiihtäjiltä on tullut toive, että sprintin erävaihehiihtoa harjoiteltaisiin enemmän. Miehillä helpompaa, koska sprinttereiden ja normaalimatkojen hiihtäjien ero on selkeämpi.

Reijo Jylhä Kuva: Lehtikuva

Lillehammerin sprintin jälkeen päävalmentaja Reijo Jylhä oli jälleen tyytyväinen mies, vaikka Juho Mikkonen oli ainoa alkueriä pidemmälle edennyt urheilija. Kaikkiaan yhdeksän suomalaista pääsi karsinnasta jatkoon.

- Vapaan sprintit ovat olleet haastavampia. Nyt tuli melkein saman verran jatkoonpääsyjä kuin Kuusamossa, jossa oli myös kansallinen ryhmä, joten pitää olla tyytyväinen.

- Miehet olivat tänään parempia kuin naiset. Harjoituksellisesti kovien treenien puute näkyy vielä erävaiheen hiihtämisissä, Jylhä toteaa.

Syy tähän on yksinkertainen. Miehissä hiihtäjät keskittyvät enemmän omaan erikoisosaamiseensa eli sprintteihin tai normaalimatkoihin - muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Naiset ovat Suomessa Mona-Liisa Malvalehtoa laskematta yleishiihtäjiä, jotka tavoittelevat menestystä niin sprinteissä kuin normaalimatkoilla.

Tämä kausi kilpailujen kautta

Naisten puolella harjoittelussa ei olla vielä keskitytty sprintin erityisominaisuuksiin, ryhmässä hiihtämiseen ja sen mukana tuomiin lisämausteisiin.

Ei niitä tälle kaudelle enää harjoitella, koska vain viimeistelyleiri on jäljellä.

Reijo Jylhä

- Normaalimatkoja sekä sprinttiä hiihtävät naiset saavat erähiihtojen kokemusta maailmancupin ja kovien erähiihtojen kautta. Sillä tavalla olemme takamatkalla eikä keskittyminen muutenkaan ole samassa tasossa kuin miehillä, jossa he keskittyvät sprintin hiihtämiseen, Jylhä myöntää.

Pitäisikö naisten sitten harjoitella enemmän sprinttiä ja erävaiheita?

- Anne Kyllösen kanssa keskustelimme asiasta, ja Anne oli sitä mieltä, että kovempia ryhmäharjoituksia olisi syytä tehdä kaikkien naisten kesken.

- Ei niitä tälle kaudelle enää harjoitella, koska vain viimeistelyleiri on jäljellä. Tälle kaudelle mennään vielä kilpailujen kautta ja katsotaan millainen naisryhmä ensi kaudelle muotoutuu. Sanotaan, että kaipa niitä olisi syytä tehdä silloin, jos on puutteita, Jylhä pohtii.