Suora

  • Lumilautailun ja freestylen MM: Kumpareet
  • Kumpareet
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Nuoren lumilautailijan selviytymistarina – ”Mä halusin näyttää kaikille”

Vajaat neljä vuotta sitten vakavasti loukkaantunut Tomi Taskinen on taistellut itsensä ylös pohjalta.

urheilu
Tomi Taskinen
Tomi TaskinenTaskisen kotialbumi

Lumilautailija Tomi Taskisen, 23, elämä muuttui silmänräpäyksessä helmikuussa 2011. Tuolloin 19-vuotiaan nuoren miehen hyppy epäonnistui joensuulaisessa kaupunkikilpailussa kohtalokkain seurauksin.

Mä oon saavuttanut niin paljon, etten enää edes muista kaikkea, mihin mun ei pitänyt pystyä.

Tomi Taskinen

- Siellä oli joku 30 astetta pakkasta ja kaikki oli ihan jäässä. Sen takia ei tullut sellaista uraa, mitä pitkin kaikki menee silleen, että tulee turvalliseen kohtaan alas. Mä hyppäsin niin, että tulin 6-7 metristä ihan tasaiselle jäälle selälteen ja sen kautta löin pääni – enkä käyttänyt kypärää.

- Kypärän käyttö on älyttömän tärkeää. Se on halpa henkivakuutus, mies sanoo painokkaasti lautailukauden alla.

- Kun mä heräsin sairaalassa, mulla ei ollut mitään tietoa mitä oli tapahtunut, miks ylipäätään olin siellä ja miks oikea puoli mun kropasta ei toimi.

Ennusteet Taskisen tilasta olivat todella huonot. Nuorella miehellä todettiin loppuelämän oleva erittäin vakava aivovamma.

- Mulla on sellainen käsitys, ettei mun pitänyt pystyä enää ikinä liikkumaan ilman tukivälineitä. Mä oon saavuttanut niin paljon, etten enää edes muista kaikkea, mihin mun ei pitänyt pystyä.

Pienet asiat eivät saa "banaania otsaan"

Taskinen kävi lopulta läpi kuusi leikkausta. Kolmasosa hänen pääkallostaan on korvattu muovi-implantilla ja kuntoutuminen on vaatinut todella paljon.

- Mä olin puoli vuotta ilman kolmasosaa kallosta. Mun aivoihin pystyi silloin koskemaan. Fysioterapia on ollut todella raskasta. Mun piti opetella uudestaan kävelemään. Kun oikea puoli ei toiminut, se oli välillä turhauttavaa. Elämänhalu oli lopulta se, mikä sai mut taistelemaan ja se, että mulle sanottiin, etten tule enää koskaan pääsemään laudan päälle. Mä halusin näyttää kaikille.

Mä olin puoli vuotta ilman kolmasosaa kallosta. Mun aivoihin pystyi silloin koskemaan.

Tomi Taskinen

Mies pystyy puhumaan, kävelemään ja juoksemaan ja on myös päässyt takaisin rakkaan lajinsa pariin. Laudan päälle hän nousi vain noin kaksi vuotta onnettomuuden jälkeen.

- Olin Messilässä opettelemassa sellaisen fysioterapeutti-opettajan kanssa. Ei ollut mitään käsitystä, miten se onnistuu. Mua jännitti, että miten siinä käy. Ajattelin, että se joko onnistuu tai sitten siitä ei tule mitään. Kai se homma on jotenkin alitajunnassa, kun on aina laskenut ja se lähti sujumaan tosi hyvin. Kun lumilautailuun kerran hurahtaa, se on elämänmittainen homma.

- Mä loukkaannuin juuri aikuistumisen kynnyksellä. Se oli rankkaa, mutta toisaalta mä koen kasvaneeni tämän takia henkisesti ihan älyttömästi. Mulla on sellainen voimavara, mitä monella muulla ei ole ja mitkään pienet asiat eivät enää pistä niin sanotusti banaania otsaan. Tällä hetkellä mä kuvittelen olevani henkisesti joku kolmekymppinen, Taskinen nauraa.

Urheilijan ura vaihtui

Elämänarvot muuttuivat samalla. Terveys on nyt tärkein. Ammattilautailijan urasta haaveilleen Taskisen tulevaisuuden suunnitelmat menivät onnettomuuden myötä uuteen uskoon.

Elämässä on niin paljon kaikkia hienoja asioita, mitä voi tehdä.

Tomi Taskinen

- Haluan kuitenkin, että ammattini löytyy lumilautailun parista. Nyt kun ei tule urheilijan uraa, niin sitten sieltä jostain taustalta.

Hollolalainen on kaikista vastoinkäymisistä huolimatta todella positiivinen ja elämäniloinen.

- Elämässä on niin paljon kaikkia hienoja asioita, mitä voi tehdä, Taskinen päättää.

Jere Törmänen
Yle Urheilu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat