1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Suomen parhaalta ringettejoukkueelta murskaava välitilinpäätös kiekkokaudelle: 14 voittoa, maaliero 155-18

Lapinlahden Luistimen ensimmäinen kausi jääkiekon parissa on ollut toistaiseksi yhtä riemukulkua. Tammikuussa nähdään, valmistivatko Mestis-karsinnan murskajaiset entistä ringettejoukkuetta kovempia pelejä ajatellen.

Ringettesarjoja hallinnut Lapinlahden Luistin vaihtoi täksi kaudeksi jääkiekkoon. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Lapinlahden Luistimen ensimmäisen kausi uuden lajin, jääkiekon, parissa etenee juuri niin kuin päävalmentaja Juha Pohjola oli sen suunnitellutkin.

Viime vuodet ringeten SM-sarjaa suvereenisti hallinnut LL-89 päätti keskiviikkona Mestiksen karsintasarjan murskaavalla 16-1 -voitolla kuopiolaisen KalPan akatemiajoukkueesta. Lapinlahtelaiset voittivat lohkonsa puhtaalla pelillä.

14 voitto-ottelun maaliero oli hurja 155-18. Lohkon pistepörssin voitti lapinlahtelaisten Kati Koskelin, joka keräsi 13 ottelussa 46 maalia ja 39 syöttöä. Ringettemaajoukkueessa yhä jatkavat Marjukka Virta ja Anne Pohjola keräsivät lähes yhtä hurjat tehot.

Päävalmentaja Pohjola on syystäkin tyytyväinen. Hän on ylpeä siitä, kuinka paljon joukkueen peli on syksyn aikana kehittynyt.

– Mutta kyllä se yllätys oli, että näinkin hyvin tämä meni. Meillä on perusjuttu kunnossa eli pelikäsitys ja luistelu on hallussa, mutta kiekonkäsittelyssäkin on menty tosi paljon eteenpäin.

Pohjola myöntää, että hurjien tilastojen takana on myös sarjan suuret tasoerot. Se oli Pohjolasta jopa yllättävää, sillä osa vastustajista oli pelannut jääkiekkoa jo useamman vuoden.

– Mutta esimerkiksi sarjakakkonen Joensuusta oli tasainen ja luisteleva joukkue, Pohjola kehuu.

"Uskon, että tulee tosi tiukkoja pelejä"

Lapinlahden Luistimen kausi jatkuu tammikuussa alkavassa jääkiekon Mestiksessä, jonne selviävät Mestiksen karsintalohkojen parhaat sekä kaksi parasta lohkokakkosta. Odotettavissa pitäisi siis olla huomattavasti tasaisempia otteluita. Pohjola uskoo, että esimerkiksi Rauman Lukko ja Rovaniemen Kiekko laittavat savolaisille kampoihin toden teolla.

– Mukava nähdä, minkälainen taso Mestiksessä on. Uskon, että tulee tosi tiukkoja pelejä.

Mestis pelataan tammikuussa erittäin tiiviillä ohjelmalla kaksinkertaisena sarjana. Tahti on huomattavasti kovempi kuin syksyn karsintasarjassa. Lapinlahtelaiset ovat kuitenkin tottuneet pelaamaan viikonloppuna useampia pelejä ringeten SM-sarjassa.

Päävalmentaja Pohjola paalutti ennen kauden alkua, että joukkueen tavoitteena on nousta jo keväällä jääkiekon SM-sarjaan. Ajatus on vain vahvistunut syksyn peliesitysten myötä.

SM-sarjan karsinnassa Mestiksen kaksi parasta pelaa SM-sarjan kahden viimeisen joukkueen kanssa kaksinkertaisen sarjan. Kaksi parasta pelaa ensi kaudella ylimmällä sarjasolla.

Paikallisvivahdetta SM-karsintaan?

Lisävihahteen loppukauteen tuo se, että SM-sarjan tämänhetkisen sarjatilanteen perusteella naapurijoukkue KalPa saattaa hyvinkin pelata keväällä lapinlahtelaisten kanssa sarjapaikasta.

– Alueen kannalta olisi kyllä hyvä juttu, jos SM-sarjassa olisi kaksi savolaisjoukkuetta, joten toivon, että KalPa ei olisi karsinnassa. Pitää kuitenkin olla realisti sen suhteen, riittääkö alueella pelaajia kahteen SM-sarjan joukkueeseen, Pohjola aprikoi.