Suora

  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu

Suomen pikaluistelutähti kovassa paikassa - kaikki jätetty yhden kortin varaan

Pekka Koskelalla on viimeinen mahdollisuus hankkia Suomelle toinen maapaikka 500 metrille pikaluistelun matkakohtaisiin MM-kisoihin.

urheilu
Suomalaisluistelija Pekka Koskela näyttää peukkuaan yleisölle voitettuaan kilpailun.
EPA / Bas Czerwinski

Heerenveen: Joko aurinko tänään paistaa risukasaan? Pekka Koskela on pari viikkoa ollut mietteliäs. Ajatuksissa on pyörinyt keväisen tyräleikkauksen jälkimainingeissa syntynyt ongelma keskivartalossa ja oikean jalan voimantuotossa. Nämä ovat sotkeneet entisen 1000metrin maailmanennätysmiehen ja moninkertaisen arvokisamitalistin luistelun tyystiin.

Yhdellä jalalla potkimalla ei vauhtia luisteluun saa, vaikka olisi millainen fakiiri.

Kokeneena urheilijana Koskela tiedostaa, ettei hosumalla ainakaan tulosta synny, siksi seinäjokinen luistinkiitäjä on malttanut mielensä ja kuntouttanut reittään askel kerrallaan. Koskela ei ole lähtenyt riskien oton tielle, johon ehkä vähemmällä kokemuksella varustettu huippu-urheilija saattaisi paineen alla sortua.

Koskelalla riittää uskallusta jättää kaikki yhden kortin varaan. Tämä kortti katsotaan sunnuntaina kello 12.09, jolloin Pekka Koskela asettuu Heerenveenissä Thialf-areenan ovaalilla 500metrin lähtöviivalle odottamaan lähettäjän pyssyn paukahdusta.

Mikäli Koskelan ylittäessä maalilinjan kellot pysähtyvät aikaan alle 35.50, hän voi todennäköisesti huokaista helpotuksesta, sillä Suomelle on varmistunut toinen maapaikka 500 metrille matkakohtaisiin MM-kisoihin. Mika Poutala on jo ajallaan 35.22 varmistanut yhden paikan.

Hyvän ajan perusta 500 metrillä vaatii onnistumista lähdössä ja lähdön jälkeisessä kiihdytyksessä ensimmäisessä kaarteessa. Koskela on tällä kaudella joutunut vammansa vuoksi antamaan tasoitusta muille juuri tässä osassa 500metrin luistelua. Sadan metrin väliajan tulisi olla noin 9,6 – 9.7 luokkaa, Koskelalla se on ollut tällä kaudella 9.95 ja 10.20, mikä heijastunut suoraan loppuaikaan.

Juuri lähdössä reidet ja keskivartalo joutuvat kovimmalle koetukselle, eivätkä ne pääse helpolla kaarteissakaan, jossa vauhti pikaluistelussa rakennetaan.

Koskela hyväntuulinen viimeistelyharjoituksissa

Koskela kävi lauantaina jäällä kokeilemassa reiden tilannetta. Harjoitusvetojen jälkeen luistimia otti pois jalasta hyvän tuulinen hymyilevä luistelija. Muutamat vauhdikkaat noin 200 metrin mittaiset vedot kertoivat Koskelalle hyviä viestejä. Vaikka lihaksisto ei vielä ole 100%:ssa kunnossa parempaan suuntaan ollaan koko ajan menossa ja voimataso reidessä on lisääntynyt.

Ilahduttavaa oli havaita, että Koskelan luistelussa näkyi taas tuttuja elementtejä. Suorat osuudet kiihtyivät ja etenivät sulavasti. Myös kaarteiden alkuosat olivat mukavaa katseltavaa. Kaarteiden loput Koskela sanoi ottaneensa vielä maltilla.

Koskela itse toppuutteli liiasta optimismista, mutta miehen kehonkieli kertoi muuta. Siitä oli aistittavissa, että sunnuntaina saattaa hyvinkin poksahtaa ilmoille kelpo 500 metrin rykäisy.

Mika Poutala luistelee illalla kuumassa ryhmässä viimeistä edellisessä parissa yhdessä Puolan Arthur Wasin kanssa. Kiriapua on Poutalalle luvassa, sillä Was voitti viikko sitten Berliinissä molemmat 500metrin osakilpailut ja oli täällä Heerenveenissä perjantaina 500metrin kisan kakkonen.

Aamupäivällä jäällä nähdään myös nuorisokaarista Elina Risku ja perjantaina 500metrin ennätystään kohentanut Juho Vaittinen.

Lähetys Heerenveenistä alkaa sunnuntaina klo 18.32. Päivän mittaan maajoukkueen tekemisiä ja Heerenveenin tapahtumia päivitetään Yle Urheilun facebookissa.

Christer Sarlin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat