1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Jarkko Ruutu lopettaa uransa – "Aika on kypsä"

Jarkko Ruutu teki liigadebyyttinsä HIFK-paidassa 1996-97. NHL:ssä hän vietti 11 kautta.

Kuva: Tomi Hänninen

Jarkko Ruutu on päättänyt lopettaa jääkiekkoilijan uransa. Ruutu kertoi asiasta maanantaina tiedotteessaan. Ruutu, 39, pelasi tällä kaudella neljä ottelua Sveitsin liigassa Bielin riveissä, mutta ei allekirjoittanut jatkosopimusta seuran kanssa.

Etelä-Vantaan Urheilijoissa kiekko-oppinsa saanut hyökkääjä palasi kaudeksi 2011-12 NHL-jäiltä SM-liigaan ja pelasi Jokereiden hyökkäyksessä kolme viimeisintä kautta. Liigauransa Ruutu aloitti kaudella 1996-97 HIFK-paidassa, jossa hän juhli keväällä 1998 Suomen mestaruutta.

- Tuntuu, että on aika. Kypsyttelin päätöstä pitkään ja mietin, paljonko minussa on vielä pelaamattomia pelejä. Pystynkö ja haluanko vielä repiä itsestäni irti kaiken sen, mitä huipulla pelaaminen vaatii? Mitä enemmän asiaa pohdin, sen varmempi olin, Ruutu kertoo tiedotteessaan.

Suomen maajoukkueessa Ruutu pelasi kolmet olympialaiset ja seitsemät MM-kisat. Palkintokaappiinsa voimahyökkääjä sai Leijona-paidassa olympiapronssia ja -hopeaa sekä kolme MM-hopeaa ja yhden pronssin.

- Olen äärettömän kiitollinen ja ylpeä asioista ja hetkistä, jotka olen saanut kokea edellisten 20 vuoden aikana. Sain pukea Suomi-paidan päälleni useissa olympia- ja MM-turnauksissa, taistella 11 kautta NHL:ssä ja pelata mm. Stanley cupin finaaleissa. En villeimmissä unelmissanikaan olisi osannut kuvitella, millaisen matkan saan kulkea, Ruutu sanoo.

Ruutu kertoo tiedotteessaan, että hänen pelillinen kotinsa oli Pohjois-Amerikassa. Ruutu edusti NHL:ssä Vancouveria, Pittsburghia, Ottawaa sekä Anaheimia.

- Pelasin aina tunteella, sydämestäni. Rapatessa roiskui ja ylilyöntejäkin sattui yhden miehen tarpeisiin ihan riittävästi, mutta päivääkään en vaihtaisi pois.