1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Ruutu ei kadu mitään: "Kaikkien ei tarvitse olla samaa harmaata massaa"

Ristiriitainen jääkiekkoilija haluaa jättää suomalaiselle jääkiekkoilulle perinnön oman uransa kautta. Kaikkien kiekkoilijoiden ei tarvitse olla samasta muotista valettuja, koska tasapaksujen on vaikea menestyä.

Kuva: Tomi Hänninen

Jarkko Ruutu kypsytteli lopettamispäätöstä pitkään ja kun polte katosi oli aika kypsä.

Ruudun pitkä peliura roolipelaajana  on vaatinut paljon fyysistä työtä ja henkistä kovuutta. Ruudun mukaan on sellaisia asioita, joita ei olisi tarvinnut tapahtua, mutta kaikesta on opittu.

– Mitään en jättäisi pois. Kaikki tapahtumat ovat olleet iso osa tätä prosessia nuorempana, vanhempana ja tällä pelityylillä. Olen aina kentällä edustanut itseäni koko sydämestäni. Välillä on tullut onnistumisia ja välillä lunta tupaan. Pääasia, että on antanut kaikkensa. Ja huonollakin hetkellä seisonut selkä suorana ja katsonut suoraan silmiin.

Ruutu ei halua nostaa uransa varrelta yhtä yksittäistä muistoa. Tärkeintä on ollut koko matka hyvine ja huonoine hetkineen.

– Tottakai siellä on Torino, ensimmäiset NHL-pelit ja Stanley Cupin finaali. Tärkeintä on kuitenkin kokonaisuus. Olin tosi onnekas, kun sain pelata hyvissä joukkueissa ja kokea sen, mitä jääkiekko Kanadassa on. On huima kokemus, kun uskonto ja kulttuuri ovat lähes sama asia. Stanley Cupin voitto ei jäänyt matkaan tällä reissulla, mutta jäi paljon muita hyviä juttuja ja se lämmittää sydämessä.

Ruutu ei ole uhrannut vielä ajatustakaan tulevaisuudelle. Se, onko jääkiekko jatkossa jossakin roolissa Ruudun elämässä, selviää myöhemmin. Jonkinlaisen perinnön Ruutu haluaa kuitenkin jättää suomalaiselle jääkiekkoilulle oman esimerkkinsä kautta.

 – Kaikkien jätkien ei tarvitse olla samaa harmaata massaa ja samasta muotista. Jos on joku vahvuus, pitää elää sen kautta ja jalostaa se sellaiseksi, että on siinä asiassa maailman parhaiden joukossa. Jos on tasapaksu, on aika vaikea päästä huipulle. Pitää erottua jollakin erikoisominaisuudella.