1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Kekäläinen: 20 NHL-seuraa halusi Ruudun vapaana agenttina

"Kun muut lähtivät perjantai-iltana muihin ajanvietteisiin, Jarkko tuli vielä jäähallilla vastaan, koska oli ollut puntilla."

Jarmo Kekäläisen mielestä Jarkko Ruudun perintö nuorille pelaajille on se, että kovalla työllä voi päästä pitkälle. Kuva: Yle

Jarkko Ruudun kanssa sekä Helsingin IFK:ssa että Jokereissa yhtä aikaa ollut Columbus Blue Jacketsin toimitusjohtaja Jarmo Kekäläinen korostaa useaan kertaan Ruudun periksiantamattomuutta.

Kekäläinen sanoo nähneensä jo ensitapaamisella, että Ruutu on valmis tekemään menestyksen eteen paljon töitä.

- Olin IFK:ssa managerina, kun nuori poika tuli yliopistojoukkueesta takaisin liigaan vuonna 1996. Eniten jäi mieleen halu kehittyä ja tehdä töitä. En hetkeäkään epäillyt, ettei hän joku päivä pelaa NHL:ssä. Kun muut lähtivät perjantai-iltana muihin ajanvietteisiin, Jarkko tuli vielä jäähallilla vastaan, koska oli ollut puntilla, Kekäläinen muistelee.

Kun Ruutu oli vapaa agentti, hänen palveluistaan oli parhaimmilllaan kiinnostunut 20 seuraa. Se kertoo paljon arvostuksesta.

Jarmo Kekäläinen

Eniten Kekäläinen on vaikuttunut siitä, miten Ruutu raivasi itselleen jääaikaa maailman kovimmassa kiekkoliigassa NHL:ssä. Yli 600 ottelua liigassa, siinä roolissa, jossa Ruutu pelasi, ei ole helppoa.

- Vaatii paljon, jos aikoo tulla Suomesta ja pelata sillä tyylillä ja olla valmis vastaamaan huutoon. Fyysinen peli on NHL:ssä niin kovaa, että pitää olla kovanluonteinen kaveri. Tappeluilla on erilainen osa kuin Suomessa, siellä joutuu väkisin tekemään sitä hommaa ja Jarkko oli siihen valmis, Kekäläinen kehuu.

Itsensä likoon laittamisen vuoksi Kekäläinen värväsi Ruudun myös Jokereihin syksyllä 2011. Kekäläinen muistuttaa, että kaikissa joukkueissa on tarve pelaajaalle, joka ärsyttää vastustajaa. Ja sellaista pelaajaa myös arvostetaan.

- Kun Ruutu oli vapaa agentti, hänen palveluistaan oli parhaimmilllaan kiinnostunut 20 seuraa. Se kertoo paljon arvostuksesta.

"Ruutu pärjää kyllä"

- Hän oli viimeisen päälle ammattilainen. Miten hän valmistautui peleihin ja kauteen. Hän oli aina huippukunnossa. Hyvä esimerkki nuorille pelaajille sekä kentällä että sen ulkopuolella.

Kekäläinen ei lähde arvelemaan, löytyisikö suomalaisesta jääkiekosta Ruudun mentävä aukko myös uran jälkeen. Hänen mukaansa "Ruutu saa itse kertoa omista suunnitelmistaan ja pärjää kyllä".

- Hänen perintönsä nuorille pelaajille on varmasti se, että kovalla työllä voi päästä pitkälle. Hän oli kuitenkin pistepörssin voittaja A-junioreissa, joten ei voi sanoa, ettei hän osannut pelata. Hän kuitenkin huomasi, ettei ura NHL:ssä aukene pelkällä taidolla. Kaikki sanovat, että haluavat pelata NHL:ssä, mutta kuka on valmis tekemään sen kovan määrän työtä, Kekäläinen kysyy.

Tulisieluinen Ruutu muistetaan myös isoista jäähyminuuteista ja muutamista ylilyönneistä, joista osa sai Kekäläisen mukaan liiankin isot mittasuhteet, eikä määrittele Ruutua ihmisenä millään tavalla.

- Kun hän laittaa kypärän päähän, niin koko mies muuttuu. Niin se on monta kertaa muutenkin. Täällä on paljon sellaisia pelaajia, jotka pelaavat fyysistä jääkiekkoa ja kaukalon ulkopuolella ovat lempeitä perheenisiä. Jarkko on äärimmäisen fiksu kaveri.