1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Ruutu: "Suomi-kiekko tarvitsee jämäkkyyttä ja korkeaa vaatimustasoa"

Pitkän NHL-uran lisäksi Jarkko Ruutu on ollut tuttu näky leijonapaidassa. Ruutu on pelannut kolmissa olympiakisoissa ja seitsemissä MM-kisoissa saavutuksinaan olympiapronssi ja -hopea sekä kolme MM-hopeaa ja -pronssi.

Jarkko Ruutu (Arkistokuvaa) Kuva: Yle

Ruudun laajalla kokemuksella voi hyvin arvioida sitä, missä mennään suomalaisessa jääkiekkoilussa. Ruudun mukaan suomalaiselle kiekkokentälle on tullut hyviä uusia pelaajia, joiden onnistumisia on jo nähty NHL:ssä. Myös junioreiden maailmanmestaruutta Ruutu pitää kovana juttuna kaikilla tasoilla.

- Meidän pitää kuitenkin ymmärtää ettei tähän voi tuudittautua. Pitää ymmärtää mitä menestyminen tarkoittaa isossa kuvassa eikä pelkästään yksilötasolla muutaman pelaajan johdolla. Ei saa unohtaa, mistä se ero tulee. Valmentajilta ja pelaajilta vaaditaan jämäkkyyttä ja korkeaa vaatimustasoa. Se on elinehto, jos halutaan pelata esimerkiksi maailman parhaassa liigassa.

Ruutu antaa arvoa suomalaiselle jääkiekko-osaamiselle ja tietää, missä sen vahvuudet ovat.

- Suomalaisen jääkiekkoilun vahvuus on joukkuepelaaminen. Se on konkreettisesti nähty olympia- ja MM-tasolla miehissä ja junioreissa. Me pystymme kompensoimaan muita heikkouksia sillä. Se vahvuus pitää säilyttää jatkossakin ja vähän nostaa sitä muuta juttua siellä.

Ruutu tunnettiin roolipelaajana, joka nojasi omiin vahvuuksiinsa. Löytyykö hänelle nykykiekkoilijoista seuraajaa?

- Pelaaja, jonka ihmiset usein kategorioivat samanlaiseen rooliin on Leo Komarov. Leksa on tosi taitava pelimies ja tietenkin ollaan vähän erilaisia pelaajia kokonaisuudessaan. Arvostan Leksaa siinä, että hän on tehnyt itsestään tärkeän jätkän ja tehnyt paljon hyviä asioita omassa roolissaan. Ja myös pisteiden valossa on tullut tulosta.