1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Westerlund listasi Ruudun vahvuudet – "Hän teki sen hyvin"

Erkka Westerlund korosti Jarkko Ruudun olleen yksi jääkiekkomaailman parhaista roolipelaajista. Ruutu voitti urallaan Westerlundin valmennuksessa paljon.

Kuva: Lehtikuva

Jarkko Ruudun ja Erkka Westerlundin tiet kohtasivat kesällä 1997. Ruutu oli tuolloin reilu parikymppinen lupaava hyökkääjä, joka pelasi toista kauttaan Helsingin IFK:n liigajoukkueessa.

Westerlund puolestaan palasi HIFK:n peräsimeen liigavalmentajaksi Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkueesta. Ruudun ja Westerlundin yhteinen taival alkoi hyvin: HIFK juhli seuraavana keväänä Suomen mestaruutta.

- Hän oli hyvä joukkuepelaaja, Westerlund tiivisti Ruudun tärkeimmän ominaisuuden.

Ruutu ja Westerlund viettivät HIFK:ssa vielä kauden 1998-99, joka päättyi SM-hopeaan. Sen jälkeen EVU-kasvatti suuntasi NHL:ään ja Westerlund vaihtoi helsinkiläisseurasta toiseen.

Seuraavan kerran kaksikko teki yhteistyötä World Cupissa syksyllä 2004. Tämän jälkeen Ruutu oli menestysvalmentajan luottohevosia sekä maajoukkueessa että Jokereissa. Menestystä tuli SM-mitalien lisäksi olympia- ja World Cup -hopean sekä MM-pronssin edestä.

Westerlund onkin oikea mies kertomaan, millainen pelaaja Ruutu parhaimmillaan oli.

- Hänen osaamisensa kulminoitui minun joukkueissani siihen, että hänellä oli tietty rooli. Hän teki sen hyvin ja oli erittäin itseohjautuva pelaaja. Hän tiesi, mitä tehdä oman uransa eteen. Hän pelasi vahvuuksillaan, Westerlund avasi.

- "Rudi" oli parhaimmillaan hyvä voimahyökkääjä. Maajoukkueessa hän oli erittäin hyvä puolustava ja alivoimapelaaja. Hän hoiti sen ruudun hyvin, Jokeri-luotsi kehui.

Ruutu, 39, kertoi uransa lopettamisesta maanantaina. Hän vietti NHL:ssä 11 kautta ja pelasi 652 runkosarjaottelua tehoin 58+84=142. Maajoukkueessa laitahyökkääjä pelasi kolmet olympialaiset ja seitsemät MM-kisat.