1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Juhani Tammisen muistot Neuvostoliitosta: "Silloin tein parhaan kaupan elämässäni"

Neuvostoliiton ja Venäjän jääkiekkoturnauksissa suomalaiset jääkiekkoilijat ovat pelaamisen lisäksi hieroneet kauppoja vuosien saatossa. Juhani Tammisen elämän paras kauppa kypsyi Izvestija-turnauksessa 1978.

Urheilu
Juhani Tamminen tv-kommentaattorina.
Tomi Hänninen

Kokeneena jääkiekkoilijana ja kauppamiehenä Juhani Tamminen osasi tehdä kauppaa Neuvostoliiton Izvestija-turnausten aikana. Hän kertookin ottaneensa Suomesta useita ilmaisia verryttelypukuja mukaansa. Niitä hän oli saanut maahantuojalta.

- Aina kun tulimme hotelliin, siinä oli iso lauma jobbareita. He myös tunsivat minut maajoukkueen kapteenina 1978. Silloin tein parhaan kaupan elämässäni.

Tamminen kertoo vaihtaneensa maahantuojalta saamansa yhden nailonpuvun kahteen 2,2 kilon kaviaaripurkkiin. Kun hän tuli takaisin Turkuun, hän tapasi hotellilla venäläisen johtajan, joka oli kiinnostunut jääkiekosta ja kaviaarista.

- Kun en syönyt kaviaaria silloinkaan erityisesti, menin venäläisen huoneeseen. Hän sanoi, että ne ovat viimeisen päälle ja löi 4 000 markkaa tiskiin kahdesta 2,2 kilon kaviaaripurkista. Se oli silloin sellainen raha, että sillä osti lähes keskihintaisen auton.

Simo Saarinen vaihtoi purukumeja rahaan

Izvestija-turnauksessa 1980- ja 1990-luvuilla pelannut Simo Saarinen kertoo, että Suomen sadalla markalla eli itänaapurissa kuninkaaksi.

- Sadalla markalla eli herroiksi koko viikon. Purukumillakin sai ruplan, ja niitä vaihdoimme rahaan paikallisten ihmisten kanssa, koska Neuvostoliitossa ei tuolloin ollut purukumeja.

Saarinen kertoo vaihtaneensa muutamia purukumeja rahaan.