Suora

  • Superpesiksen finaalit

Tämä jäi huomaamatta: Häviäminen muovasi Ässistä yllättäjäkandidaatin

Porin Ässien käyrä on nouseva. Mustasta lokakuusta oppinut joukkue lähti joulutauolle kovassa liidossa ja taistelee nuorella ryhmällä jopa suorasta pudotuspelipaikasta, kirjoittaa Yle Urheilun Matias Strozyk.

urheilu
Eero Elo
Eero EloTomi Hänninen

Hirmuliidoksi Ässien talvea ei voi nimittää, sillä sijoitusta ehostavat omalta osaltaan erityisesti valmentajasotkut Turussa ja Tampereella, joiden myötä TPS ja Tappara alkoivat vajota sarjataulukossa. Toisaalta joukkue on ylemmän pudotuspeliviivan tuntumassa huolimatta siitä, että se pelasi karmean lokakuun.

Jälkikäteen tarkasteltuna Ässien oli pakko käydä läpi lokakuun harmaus, mikään seitsemän edellisen kuukauden aikana tehty seikka tuskin kehitti joukkuetta paremmin talvea varten.

Jo ennen kautta oli selvää, että Ässille tämän kauden pääteema on nuoruus. Kuten valmentaja Pasi Kaukorantakin syyskuussa korosti, kokoonpanossa on paksu nippu nuoria porilaispelaajia, joilla SM-liigakokemusta on vähän tai ei ollenkaan.

- On hieno asia koko kaupungille, jos pystymme nostamaan porilaisia omia nuoria pelaajia kokoonpanoon. Monissa liigajoukkueissa on 1-2 omaa kasvattia – jos meillä on 4-5, meidän täytyy olla tyytyväisiä, Kaukoranta kertoi.

Tasaisuus neljä viikkoa runkosarjan käynnistymisen jälkeen olisi näistä lähtökohdista komea onnistuminen, eikä suinkaan rutiinia. Tulos olikin vuoristorata, josta pata selvisi lopulta varsin ehjin nahoin.

Läpi repaleisen lokakuun

Ässien onni on, että nuoren pelaajiston taustalla vaikuttaa Pekka Rautakallio, jonka ilme ei värähtänyt edes lokakuun hämmästyttävien hyytymisten aikaan.

Yhden erän hyvä 20 minuuttia ei riitä, kun pelataan 60 minuuttia.

Pekka Rautakallio

- Olisin huolestunut, jos jäisimme peruspelaamisessa alakynteen illasta toiseen. Joukkueen sitoutuneisuus tehdä oikeita asioita on kunnossa, mutta pelin sisällä syntyy pieniä asioita, joista on maksettu todella kova hinta, Rautakallio selitti lokakuun puolivälissä, kun Ässien 3-0-johto oli kääntynyt 4-5-tappioksi.

Edellisessä ottelussa SaiPa oli rynnistänyt yhdessä erässä 0-2-tappioasemasta voittoon. Viikkoa aiemmin 3-0-johto Lukkoa vastaan hupeni 3-4-tappioksi.

- Yhden erän hyvä 20 minuuttia ei riitä, kun pelataan 60 minuuttia, Rautakallio sanoi.

Joulun lähestyessä Ässien jänne on venynyt kattamaan melkein koko pätkän aloituskiekon pudottamisesta päätössummeriin. Yhdeksästä viimeisestä ottelustaan ennen joulutaukoa porilaiset voittivat kuusi varsinaisella peliajalla. Saman ajanjakson kuntopuntarissa edellä ovat vain yhden pisteen enemän keränneet Kärpät ja JYP.

Ryania vailla

Kun alakenttien täytteenä on omia junioreita, tuppaa kärki jäämään kapeaksi - siksihän sitä kärjeksi kutsutaan. Ässien tapauksessa sinne jäivät lähinnä Mika Niemi, Michael Ryan ja Eero Elo. Heistäkin Ryanista ei ole tällä kaudella vamman vuoksi ollut paljoa hyötyä. Alakerrassa erityinen valopilkku on Esa Lindell, joka on noussut Ässien puolustuksen johtajaksi haastamaan jopa paikasta MM-kisoihin.

Ässien vahvuudet rakentuvat alhaalta ylöspäin. Juuso Riksman pelaa parasta kauttaan pitkään aikaan ja Ässät pärjää vallan hyvin puolustus- ja keskialueella. Hyökkäyksessä selviydytään ykkösketjun voimin. Puolustuspelaamisen onnistuminen on korostunut myös alivoimaprosentissa, joka on vakuuttava 87,79.

Ylivoimalla Ässät on suoriutunut kohtalaisesti. Siitä ansio kuuluu kuitenkin käytännössä vain yhdelle aseelle: Elon tykki on viuhunut vastustajan verkossa erikoistilanteissa huimat seitsemän kertaa. Ilman Ryania tehoja ei riitä kakkosylivoimaan, missä ratkaisupotentiaali lepää pitkälti Mike Heddenissä.

Ryanin arvioitiin olevan sivussa ainakin joulutaukoon asti. Jenkkihyökkääjän paluu terveiden kirjoihin olisi Ässille paras joululahja, jonka myötä ykkösketjun hirmuisa maalintekovastuu kevenee vihdoin. Samalla Ässätkin näyttäisi jo tuplasti paremmalta joukkueelta.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat