Oulun finaaliraveissa on jaossa tuhdit palkintorahat

Ravisuora välittää lauantaina tunnelmat Oulun Äimärautiolta, jossa ravataan vuoden viimeinen 75-kierros.

Womanizer (oik.) pyrkii jatkamaan voittokulkuaan lauantaina. Kuva: Yle

Suomenhevosten kovimmassa sarjassa eli Valiodivisioonassa Terho Rautiaisen omistama ja valmentama Suivikas yrittää nopeaa paluuta voittokantaan.

Vermossa viikko sitten ori kärsi tappion Diktaattorille, joka on mukana myös Oulussa. Tuolloin Suivikasta ajoi nuori nouseva ohjastajalupaus Iikka Nurmonen, mutta Oulun Äimärautiolla Terho Rautiainen tekee paluun kuskin pukille. Oulussa lähtöpaikka on eturivissä, eikä Rautiaisen taktisia kuvioita tarvitse kauan mietiskellä. Väkivahvalla menijällä ajetaan heti alusta eteenpäin ja voitto näyttää hyvin todennäköiseltä. Diktaattori ja Suur-Hollola-ajon voittaja Jokivarren Kunkku lienevät oriin pahimmat vastustajat. Lähdön voittaja kuittaa palkintorahoja muhkeat 10 000 euroa.

Vuonna 2013 vuoden hevoseksi valittu Womanizer eli tuttavallisemmin "Nasse" ei kilpaillut syksyn ja alkutalven aikana omalla tasollaan. Marraskuun lopussa 10-vuotias ruuna kiri Turussa lujaa kolmanneksi ja kilpailu antoi jo viitteitä nousukunnosta.

Kaksi viikkoa sitten Kuopiossa Womanizer lunastikin lupaukset siitä, että sen tarunhohtoinen ura Suomessa ei suinkaan ole vielä saanut lopullista sinettiään. Yli 560 000 euroa urallaan ansainnut ruuna piti muita pilkkanaan keulapaikalta ja tekaisi puolihuolimattomasti huikean talvituloksen 13,6. Oulussa Jarno Kauhasen valmentama Womanizer pääsee matkaan radalta yksi, joten ohjastaja Tommi Kylliäisen ei tarvitse ajotaktiikoita miettiä. Kysymysmerkkejä on kuitenkin ilmassa, sillä "Nasse" ei ole tällä kaudella ollut järin luotettava kilpailija ja sen esitykset ovat ailahdelleet kovasti.

Hurjaan talvikuntoon noussut Tomorrowland takaa sen, että kukaan ei saa Oulun lähdössä mitään ilmaiseksi. Viikko sitten Vermossa Pirjo Vauhkosen valmennettava runttasi hienolla kirilllä ykköseksi, eikä Womanizeriä käy kateeksi, mikäli Tomorrowland pääsee sujuvasti ja ajoissa suosikin rinnalle. Prey Frontline, Kiikku's Lordi ja Green Pepper vaatisivat voittaakseen rutkasti tuuria ja suosikkien epäonnea. Myös lämminveristen kovimman sarjan eli Kultadivisioonan voittaja kuittaa mukavat 10 000 euroa.

Luvassa on siis erittäin tasokasta ja hienoa raviurheilua. Ravisuora välittää lauantaina myös muiden 75-lähtöjen tapahtumat: palaako Seliseli voittojen tielle Huippudivisioonassa, pystyykö Amalthee hyödyntämään hyvän lähtöpaikkansa Pronssidivisioonan finaalissa ja aiheuttaako rata yksi murheita Victory Bonsaille.

Ravisuora lauantaina TV1 klo 17.10.

Juha Jokinen