1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Jortikka Kanadasta: ”Parannettu painos Yhdysvalloista”

Suomi kohtaa maanantaina nuorten MM-jäillä kisojen suursuosikin Kanadan.

Kanadan joukkue tuulettaa maalia. Kuva: AFP / Lehtikuva

**MONTREAL. **Kahden tappion jälkeen Suomen Nuorten Leijonien urakka MM-turnauksessa ei ainakaan helpotu, kun täyden kanadalaisyleisön edessä vastaan luistelee isäntämaa Kanada. Kanada, joka on jyrännyt Saksan ja Slovakian kanveesiin ensimmäisissä otteluissaan maalein 12-0.

Suomen joukkue perehtyi maanantain vastustajaan hotellillaan Montrealissa sunnuntai-iltana.

- Sellainen käsitys meillä on, että Kanada on parannettu painos Yhdysvalloista, Suomen päävalmentaja Hannu Jortikka sanoo Yle Urheilulle Suomen avausvastustajaan viitaten.

Suomi hävisi USA:lle voittolaukauskilpailun jälkeen 1-2.

- Tosiasia on, että Kanada on aloittanut hyvin ja heillä on hyvä flow päällä. He ovat aggressiivisempia, nopeampia ja pelaavat hieman enemmän riskillä kuin jenkit. Kova on pähkinä purtavaksi, Jortikka jatkaa.

Suomen kannalta tärkeintä on selvitä ensimmäisestä kymmenestä minuutista. Varmaa on, että kanadalaiset tulevat oman yleisönsä edessä Suomen päälle hurjalla temmolla.

- Se on täällä tapana. Kiekkoa tulee ränniin ja päätyyn koko ajan jos keskialue on vähänkin tukossa. Niille kiekoille pitää ehtiä ja omista päästä pois. Joko syötöllä, jalalla tai laitojen kautta. Ensimyllykän jälkeen se kyllä tasaantuu, kuten  USA:akin vastaan.

Punainen meri vastassa

Suomen joukkueen otteista puhetta turnauksessa on herättänyt lähinnä ylivoimapelaaminen ja avainpelaajien alisuorittaminen. Jortikka halusi ottaa painolastia pois ykköskorin pelaajilta, kuten Artturi Lehkoselta ja Kasperi Kapaselta, vaikka myönsikin, että parhaiden tulee nyt olla parhaita.

- Puhuin tuossa molempien kanssa. Sanoin, ettei teidän tarvitse tätä koko hommaa täällä kantaa. Teette parhaanne ja pääsette tasoonne, niin autatte joukkuetta. Joukkueena täällä mennään. Ei täällä tarvitse yksittäisten pelaajien ottaa mitään paineita, Jortikka alleviivaa.

Meillä on tuolla punainen meri tänään vastassa. Sanoin kaikille, että nyt kannattaa nauttia ja laittaa ihan kaikki peliin.

Hannu Jortikka

- Päinvastoin. Pitää nauttia. Meillä on tuolla punainen meri tänään vastassa. Sanoin kaikille, että nyt kannattaa nauttia ja laittaa ihan kaikki peliin. Voi olla monelle viimeinen kerta, kun pääsee tällä kentällä pelaamaan.

Myös Suomen pelaaminen hieman muuttuu, kun vastaan astelee Slovakian jälkeen jälleen suoraviivainen pohjoisamerikkalaisjoukkue. Aikaa kiekon hieromiseen omassa päässä ei ole.

- Peli on nyt erilaista, se on selvä asia. Sitä keskustelua on taas käyty, miksei pelata meidän peliä. Sitä ei edelleenkään voi täällä pelata. Maalin takana on niin vähän tilaa, että jos pakki siellä alkaa seisoskella, se jää kahden junan alle, koska nää paineistaa ja prässää koko ajan, Jortikka avaa.

Jortikka toivoo myös omiltaan suoraviivaisempaa oteta.

- Maalille meneminen ja laukominen ovat nyt isoja asioita. Ylivoima on ollut heikkoa eikä alivoimakaan nyt niin hyvää ole ollut. Joka alueella tarvitaan parempaa otetta nyt ja Saksa-ottelussa. Sen jälkeen ihmetellään, mitä seuraavaksi tulee vastaan.

”Aina pitää uskoa”

Helpolla aiemmissa otteluissaan päässyt Kanada ei ole päässyt vielä turnauksessa täyteen pelitempoon vastustajien heikkoudesta johtuen. Tässä on Suomelle iskun paikka.

- Iskun paikkaa on aina ja aina pitää uskoa, Jortikka päättää.