Ennakko: Onnistuuko 16-vuotias lupaus horjuttamaan SPV:tä

Ylen Urheiluviikonlopussa nähdään lauantaina miesten Salibandyliigan ottelu, kun pudotuspelipaikasta taisteleva TPS matkustaa SPV:n vieraaksi.

Juhliiko SPV lauantaina TPS:n kustannuksella? Kuva: Salibandyliiga

Salibandyliigan kolmosena oleva Seinäjoen Peliveljet lähtee kotiotteluun Turun Palloseuraa vastaan ennakkosuosikkina, mutta TPS ei ole viime vuosina ollut helppo vastus seinäjokisille. TPS on liigassa sijalla 11, ja taistelee vielä kovasti pudotuspelipaikasta, sillä kahdeksantena olevaan Nokian KRP:hen on matkaa vain kolmen pistettä.

- Pelaajat ymmärtävät sen, että jokaisessa ottelussa on tällä hetkellä iso panos, eikä otteluihin tarvitse hakea sytykettä sen kauempaa. Se on vain hyvä asia, TPS:n valmentaja Aki Vilander myönsi.

Hyökkäyspään loukkaantumisista kärsineelle TPS:lle maalinteko on tuottanut tällä kaudella suurta päänvaivaa, sillä turkulaiset ovat tehneet liigassa vähiten maaleja. Tämän vuoksi verkot ovatkin vesillä.

- Maaleja tekevää hyökkääjää tarvitsisimme. Olemme miettineet vaihtoehtoja, kun siirtorajatkin alkavat paukkua, TPS-luotsi paljasti.

Viime peleissä TPS:n riveistä on noussut esiin vasta 16-vuotias Eero Jalo, joka on noussut loukkaantumisten vuoksi vähän takaportinkin kautta pelaavaan kokoonpanoon. Hyökkääjä on kiittänyt luottamuksesta ja viimeistellyt maalin sekä cupin välierässä SSV:tä vastaan että liigadebyytissään.

- Jalo oli Oilersia vastaan hyökkääjistä meidän rohkein pelaaja ja pystyi luomaan itselleen ja muille tilanteita. Pojan pelikyvyt ovat huikeita, mutta pitää kuitenkin olla tarkkana, ettei liian nopeasti tule liikaa. Niitäkin tapauksia on täällä Turussa nähty, Vilander muistutti.

Koponen haluaa peliä vielä nopeammaksi

Vaikka SPV on vain kolmen pisteen päässä sarjaa johtavasta Happeesta, on joukkueen pelaamista arvosteltu tällä kaudella muun muassa liian nopeana ja suoraviivaisena. SPV:n valmentajan Tommy Koposen mielestä joukkueen kääntöpelissä onkin vielä hiottavaa, muttei verkkaisempaan suuntaan.

- Pelaamisemme on vielä ihan liian hidasta. Se hetki on vielä turhan pitkä, kun vastustaja menettää pallon ja lähdemme ylöspäin. Tämän lisäksi myös reagointi siihen, kun hukkaamme pallon, pitää olla nopeampaa, Koponen tiivistää.

- Toki pallon saa menettää, mutta se pitää tehdä oikealla alueella ja järkevästi. Emme halua, että suoraviivaisuus johtaa vastustajan maalipaikkoihin. Pitää muistaa, että salibandy on maalintekopelin lisäksi myös maalinestopeli. Kyllä meille on mennyt selkeästi liikaa maaleja omiin.

Koposen mukaan viitteitä paremmasta on kuitenkin ollut havaittavissa.

- Kyllä tässä jokaiseen peliin lähdetään ensiksi pärjäämään, mutta samalla myös pelin pitää kehittyä. Pelimme on vielä vaiheessa, mutta nyt on melko hyvä kutina siitä, että tietyt asiat alkavat olla aika hyvässä kuosissa.

SPV:tä on häirinnyt viime aikoina sitkeä flunssa-aalto, ja joukkue on joutunut turvautumaan SB Vaasan farmiapuihin. Tällä hetkellä tilanne näyttää kuitenkin varovaisen hyvältä.

- Henri Myllymäellä on jännevamma ukkovarpaassa, joten hän on vielä sivussa. Jarno Ihme pystyi harjoittelemaan viime viikolla joukkueen kanssa, mutta hän on vielä kysymysmerkki, kuten Niko Rauniokin. Saamme kuitenkin lauantain peliin ihan täyden miehistön jalkeille, Koponen iloitsi.

"Maalipaikoissa pitää löytyä munaa"

Kauden ensimmäinen kohtaaminen päättyi Turussa SPV:n 7-3-vierasvoittoon, mutta muun muassa viime kaudella pisteet jaettiin molemmissa otteluissa. Cupin puolivälierävoitto Happeesta on myös osoitus siitä, että TPS on myös tällä kaudella pystynyt horjuttamaan ”isompiaan”.

- SPV ei nyt ehkä ole lempivastus, mutta heitä vastaan on ollut mukavaa pelata. Alkukaudesta emme olleet ihan valmiita heidän painepelaamiseen. Muuten peli oli aika tasainen. Meille on myös jotenkin helpompi lähtökohta lähteä haastamaan isompaa kuin olla ennakkosuosikkina, Vilander arvioi.

- Pitää pystyä rankaisemaan SPV:tä virheistä, pelata fiksusti ja maalipaikoissa pitää löytyä tarvittavasti ”munaa”. Jos lähdemme koheltamaan, niin sitten voi käydä aika hassusti.

Myös Koponen tunnustaa, ettei lauantain ottelu ole mikään läpihuutojuttu SPV:lle.

- TPS on viimeisten vuosien aikana satsannut siihen, että joukkue pelaa vähän sellaista miesvartiointiin perustuvaa puolustusta. Se on tuottanut meille vaikeuksia. Meidän pitää pystyä pitämään tempoa ja rikkoa heidän pelinsä rytmiä. Jos emme onnistu siinä, niin edessä voi olla kovinkin nihkeä vääntö.

SPV:n ja TPS:n välinen ottelu Ylen Urheiluviikonlopussa TV2:ssa kello 16.00 alkaen.