1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Urheilugaalan Uunolla karmea kohtalo – jumiutui Yhdysvaltain tulliin

Pöly Urheilugaalan ympärillä ei ole ehtinyt laskeutua, kun uutinen erään Uunon karusta kohtalosta on kiirinyt Suomeen.

Kuva: Tomi Hänninen

Suomalaisen urheilun ilosanomaa maailmalle levittämään lähtenyt Uuno-palkinto on tukalassa paikassa, Yhdysvaltain tullissa.

Onnellinen Uuno lähti matkaan hyvissä ajoin ennen tiistaina vietettyä suomalaisen urheilun juhlaa. Se pakkasi nyyttinsä ja hyppäsi kuljetusliikkeen auton kyytiin, tavoitteenaan loistaa Amerikan valoissa, samoissa puitteissa kuin esikuvansa Teemu Selänteen, jonka peliuraa mm. Uuno oli matkalla kunnioittamaan. Kuvausrekvisiitastakin puhutaan tässä yhteydessä, mutta Uuno on myös paljon muuta, kuten hyvin tiedetään.

Uuno ei kuitenkaan koskaan päässyt perille. Uuno ei nähnyt kuinka Teemun numero jäätyi, kuinka Teemun ystävät juhlivat ikimuistoista hetkeä. Uuno oli tullissa. Uuno on edelleen tullissa.

Suomen urheilugaalan pääsihteeri Timo Simonen yhtyy kasvavaan huoleen Uunon kohtalosta.

Kyllä Uuno on kotiin saatava. Sen koti on täällä, eikä sitä voi kohdella kuin mitä tahansa tullilähetystä. Kaikkemme teemme, että Uuno nähdään vielä Suomessa.

Timo Simonen

- Olemme kaikki huolissamme Uunon kohtalosta. Merkittävän urheilumaan ja urheilukulttuurimaan tulli estää Uunolta mahdollisuuden todistaa esikuvansa suurta hetkeä. Valitettavaa, todella surullista, Simonen toteaa.

Aiemmin urallaan lukuisissa urheilun suurtapahtumissa, mm. Lontoon Olympiakisoissa vieraillutta Uunoa oli ehditty odottaa paikalle Yhdysvaltoihin jo päivien ajan. Yle urheilun toimittaja oli paikan päällä yrittänyt selvittää, missä hopeisena loistava Uuno mahtaa olla, ilman tulosta. Vasta tänään kohtalo oli selvinnyt.

Uunon kohtalo pysyy mysteerinä. Tulevaisuus ei hänen kohdallaan ehkä ole yhtä loistava kuin Urheilugaalassa nähtyjen kaimojensa. Vain aika näyttää,mikä Uunon kohtalo on.

- Kyllä Uuno on kotiin saatava, Simonen puhisee. Sen koti on täällä, eikä sitä voi kohdella kuin mitä tahansa tullilähetystä. Kaikkemme teemme, että Uuno nähdään vielä Suomessa.

Huoli kasvaa. Mutta vaikka Uunon kohtalona olisikin päätytä Yhdysvaltain rajavalvontaviraston koneiston hampaisiin, ihan kirjaimellisesti, ei tuo hinta olisi turha maksettavaksi. Reissu-Uunon tarinaa tultaisiin kertomaan sukupolvelta toiselle, kuinka hän jäi tulliin vain jotta muut loistaisivat kirkkaammin.

Niki Juusela, Yle Urheilu