Hyppää sisältöön

Rallilegenda yritti valloittaa Monte Carlon erikoisella konstilla: renkaanvaihto keskellä pätkää

Markku Alén ja Lancia yrittivät kuroa Audin etumatkaa tekemällä varikon erikoiskokeelle.

Kuva: Tomi Hänninen

Markku Alén ei kyennyt urallaan valloittamaan Monte Carlon rallia kertaakaan. Kauden 1978 maailmanmestari myöntää, että hänen mottonsa "maximum attack" eli täysi hyökkäys ei ole avain menestykseen oikukkaassa kilpailussa.

- Uskon, että ei. Kolme tai neljä pätkää joutuu ajamaan samoilla renkailla, aamulla lähdetään iltapäivällä tullaan tauolle ja taas lähdetään, Alén toteaa.

- Minun aikanani vaihdettiin joka pätkän jälkeen renkaat ja joskus vaihdettiin kesken pätkääkin. Silloin pystyi ottamaan riskejä.

Alén muistelee 1980-luvun alkua, jolloin nelivetoautot tekivät tuloaan MM-sarjaan. Kaksivetoiset huomasivat nopeasti, että Audin uudenlaiset kiiturit pärjäävät huomattavasti paremmin.

Näimme hirveän vaivan teimme kunnon yövarikon valaistuksella teltan alle.

Markku Alén

Vaikka renkaita välillä vaihdettiin kesken erikoiskoettakin.

- Sellainen pätkä kuin St. Jean-en-Royans, ajetaan siinä Grenoblen kupeessa. Olisiko ollut 40-50 kilometriä. Silloin tulivat neliveto-Audit ja me ajoimme (Lancian) 037:lla. Ensin oli kuivaa ja sitten alkoi jäätikkö ja lumi. Ajoimme siihen slickseillä (sileä rengas) ja vaihdoimme talvikumit eli nastat alle, Alén kertoo.

- Näimme hirveän vaivan teimme kunnon yövarikon valaistuksella teltan alle, ihan niin kuin Le Mansissa yöllä. Mekaanikot vaihtoivat noin minuuttiin ja 20 sekuntiin neljä rengasta. Ei käynyt kymmeneen tai viiteen sekuntiin niin kuin tänä päivänä.

- Meillä meni minuutti renkaanvaihtoon ja taisimme hävitä kaksi minuuttia.

Ei tarvinnut itse tunkkia kaivaa?

- Ei! Se olisi vienyt tunnin. Se oli taktiikkaa, jota yritimme kaikki. Audin neliveto vastaan takaveto, se taistelu hävittiin.

Rallin MM-sarja käynnistyy 22. tammikuuta Monte Carlon osakilpailulla.

.
.