Paloniemen kausi ohi, edessä iso lonkkaleikkaus ja pitkä toipumisaika

Alppihiihtäjä Santeri Paloniemen kausi on ohi ja kuusamolainen suuntaa lähiviikkojen aikana leikkaukseen, jossa operoidaan hänen molemmat lonkkanivelet.

Kuva: EPA

Lonkkavaivojen kanssa kamppaillut alppihiihtäjä Santeri Paloniemi joutuu isoon leikkaukseen. Se tarkoittaa sitä, että kuluva kausi on miehen osalta ohi. Paloniemen lonkissa on rakenteellinen vaiva, jonka hoitaminen vaatii kahdessa erässä tehtävän leikkauksen.

– Santerilla on molemmilla puolilla matala lonkkamalja, joka altistaa lonkkanivelen vaurioille ja nuorellä iällä alkavalla lonkan nivelrikolle. Santerille on tullut ongelmia, mutta ne eivät ole suoranaisesti kiinni siitä, että hän on ammattiurheilija, Paloniemeä hoitava ortopedi Matti Seppänen TYKS:n nuorten ja nuorten aikuisten lonkkakeskuksesta kertoo.

Tuleva leikkausoperaatio tehdään kahdessa osassa, jotta liikkuminen olisi mahdollista muutenkin kuin pyörätuolissa. Toipumisaika on pitkä.

Toimenpiteiden jälkeen Paloniemi joutuu olemaan puolipainovarauksella noin kaksi kuukautta, mikä tarkoittaa sitä, että lihasmassan saaminen takaisin nykytilanteeseen kestää noin 6-8 kuukautta.

– Tehokkaalla kuntoutuksella toipumisaikaa voidaan lyhentää, mutta toimenpiteen jälkeen pitää urheilijalla saada lihasmassa samaan tilaan kuin ennen operaatiota, jotta vammariski on pienempi, kun paluu rinteeseen koittaa, Seppänen kertoo.

Myös alppihiihtäjä itse pitää leikkausta ainoana vaihtoehtona tässä vaiheessa urheilu-uraa.

– Kyllä tämä on ainoa vaihtoehto, ei pelkästään urheilu-uran vaan myös elämän kannalta. Jos riskinä on saada joskus paha lonkankuluma tai tekonivel ja sellainen asia saadaan leikkauksella estettyä, niin kyllä se on hoidettava silloin kuntoon. Tämä leikkaus antaa urheilu-uralle uuden mahdollisuuden, Paloniemi mietti.