1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Tonteri: Paumola on pahin vastustaja

Lumilautailun MM-kisat huipentuvat Kreischbergissä lauantai-iltana käytäviin Big Air hyppyjen finaaliin.

Odotukset ovat korkealla Suomen joukkueessa. Kuva: Inka Henelius / Yle

Suomalaisodotukset ovat korkealla, sillä puolustava maailmanmestari Roope Tonteri oli ylivoimainen ykkönen omassa karsintaerässään perjantaina, samoin Ville Paumola toisessa karsintaerässä.

- Yöllä kuului majatalossa jotain ihme meteliä. Mietin, että sabotoikohan Ville mun lautaa, Tonteri naureskeli viisi tuntia ennen MM-finaalin alkua.

Lauantain finaalissa jokaisella urheilijalla on kolme hyppyä, joista kahden parhaan pisteet ynnätään. Tuomaristolle on esitettävä vähintään kaksi erilaista, ja täydellisellä alastulolla varustettua temppua, jotta tie mitaleille aukeaa.

- Katsotaan vasta sitten treenin jälkeen, mitä laitetaan. Ehkä pitää kokeilla kerran vaikka jotain ihan uutta, Tonteri miettii.

- Kovin kilpakumppani on ehdottomasti Paumola, puolustava mestari ennustaa.

Suomella on Big Air hypyissä hurjat menestysperinteet. Lajin maailmanmestaruudesta on kisattu ennen lauantaita yhteensä kuusi kertaa, ja viidesti kulta on mennyt miehissä suomalaislautailijalle. Lisäksi 12-vuoden mitalitilastosta löytyvät hopea ja kaksi pronssia.

Paumola on yltänyt neljä vuotta sitten MM-kisoissa pronssille, mutta silloin Slopestylessä.

- On kyllä tosi kiva päästä laskemaan finaalissa. Vähän yrittän laittaa kampoihin tolle Roopelle, ettei se kaikkia mitaleja vie, Paumola lupaa.

Naisten finaalissa nähdään mukana Merika Enne, joka on niin ikään menestynyt aiemmin Slopestylen puolella. Tosin hampaankoloonkin on jäänyt, sillä hän on ollut kahdesti MM-nelonen. Kreischbergissä Enne joutui vetäytymään Slopekisasta, koska kaatui rajusti harjoituksissa ja löi päänsä jäiseen rinteeseen.

- Olo on ollut jo muutaman päivän ihan hyvä. Olen juonut meidän majapaikassa erikoisvettä. Majatalon pitäjät harrastavat kivien keräämistä, joten aamupalapöydässä on aina monta eri kannua vettä, joissa on kiviä pohjalla. Jostain saa energiaa, toisesta jotain muuta. Uskotaan, että niissä on tänään voimaa, Enne kertoo.

Big Airin finaalit suorana Yle Areenassa 18.50. Kooste TV2, kello 21