1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Jääkiekkolegenda puolustaa nuoria ja vanhempia - ”Kuin märällä rätillä vedettäisiin perheitä”

Kalevi Numminen vähentäisi ulkomaalaisten pelaajien määrää jääkiekon SM-liigassa. Hän haluaakin, että nuoret saavat nykyistä enemmän peliaikaa kasvattajaseuroissaan, koska sen eteen he ovat tehneet töitä ja heidän vanhempansa ovat siihen paljon panostaneet taloudellisesti.

Kuva: Tomi Hänninen

75-VUOTIAS JÄÄKIEKKOLEGENDA. Suomen jääkiekkomaajoukkueen entinen päävalmentaja ja pelaaja Kalevi Numminen on iloinen siitä, että jääkiekko imuroi Suomessa nuoria ja kunnallispoliitikot ovat rakennuttaneet riittävästi halleja. Hänen mielestään nuorten ja heidän vanhempiensa tekemää suurta työmäärää ei kuitenkaan arvosteta riittävästi SM-liigaseuroissa.

- Enemmän pitäisi saada omista seuroista jätkiä ykkösen (ykkösjoukkue) pelaavaan kokoonpanoon. Ulkomaisia pelaajia on monta vuotta täällä roikotettu, sillä lähtijöiden tilalle on tullut uusia, mikä sieppaa vanhaa kiekkomiestä, Numminen sanoo.

Hän hakee ajatustensa tueksi jääkiekkoilun kalleutta sekä junioreiden ja heidän vanhempiensa tekemää työtä. Tästä huolimatta ulkomaalaispelaajat vievät Nummisen mielestä liian usein heidän pelipaikkansa SM-liigassa.

- Tämä on vähän niin kuin märällä rätillä vedettäisiin perheitä ja vanhempia, jotka maksavat juniorikiekon tänä päivänä.  Tämä on ihan nurinkurista.  Urheilijapolussa taidetaan välillä olla umpihangessa.

Numminen pitää tilannetta myös isona arvokysymyksenä. Hän tarkoittaa perusseuran merkitystä, mikä on miehen mielestä vähän hiipunut ja unohtunut.

- Näistä ei kukaan meinaa puhua. Puhutaan lähinnä vain siitä, miksi peli ei kulje, ja ollaan lillukanvarressa. Isot kysymykset eivät saa riittävää painopistettä.

Nummisen mielestä suomalaisten pitäisikin ottaa oppia maailmalta, sillä hän pelkää SM-liigan tulevaisuuden puolesta.

- Jos jätkät eivät saa peliaikaa ykkösestä, tämä hiipuu. Meillä on pian muukalaislegioona, mikä pelaa SM-liigassa, jos tätä menoa mennään.

Numminen haluaakin rajoittaa ulkomaalaispelaajien määrää SM-liigassa, että seurojen omille kasvateille vapautuu nykyistä enemmän pelipaikkoja. Nummisen mielestä SM-liigajoukkueissa saisi olla korkeintaan kaksi ulkomaalaispelaajaa ylimenokaudella, ja omavaraisuusasteeseen pitäisi siirtyä pikku hiljaa.

- Tämä vaatii juniorivalmennuksen kriittistä tarkastelua, onko meillä valmentajien taso riittävä ja riittääkö meillä pitkiä pelaajia.

Numminen: Nuorten kohtelu vaikuttaa myös NHL-pelaajien määrään

Kun kaikki lahjakkaat nuoret eivät saa pelimahdollisuuksia SM-liigassa, Nummisen mukaan tämä heijastuu suoraan Suomen NHL-pelaajien määrään.

Hän sanoo, että ruotsalaisia on rapakon takana yli neljän joukkueen verran, mutta suomalaisia siellä on vain reilun yhden joukkueen edestä.

- Tämä on painopiste meidän juniorivalmennuksen tämän hetken tasoon. Jos nuorilla jätkillä olisi avoimet ovet SM-liigaan, se vauhdittaisi junioritoimintaa, Numminen sanoo.

Hän kuitenkin varoittaa liiasta innokkuudesta.

- Kun tulee NHL-varauksia, ensin sekoavat vanhemmat ja sitten pojat, Numminen kertoo.

Sarjanousija KooKoolle hän antaa selvän ohjeen:

- Omia jätkiä kehiin, ja kova treeni päälle, hei.