1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Numminen muistelee järkyttävää dopingkäryä – ”Lapsellista”

Kalevi Numminen uskoo yhä Stig Wetzellin syyttömyyteen.

Kuva: Tomi Hänninen

75-VUOTIAS JÄÄKIEKKOLEGENDA. Kalevi Numminen järkyttyi ja menetti yöunensa, kun hän sai tietää maalivahti Stig Wetzellin dopingkärystä Helsingin jääkiekon MM-kisoissa 1974.

Epäselvän käryn vuoksi Suomi menetti pronssimitalin, joka olisi ollut Suomen jääkiekkohistorian ensimmäinen MM-tason mitali.

- Tieto tuli ilmoitusluontoisena asiana joukkueen lääkärille, ja sitä ihmeteltiin. Se oli hämärän peitossa, ja on edelleen, Leijonien päävalmentajana tuolloin ollut Numminen sanoo.

Wetzellin näytteestä löytyi jälkiä efedriinistä.

- Efedriiniä oli meillä, ja Ulf Nilsson Ruotsista oli saanut efedriiniä, joka on yskänlääkkeen sivuaine. Sillä ei kuitenkaan ole mitään merkitystä tuloksen kannalta. Muut dopingit ovat aivan eri asia, ja tämä oli oikeastaan lapsellista.

Käryn myötä Suomen 5-2-voitto Tshekkoslovakiasta kääntyi 5-0-tappioksi.

- Niissä olosuhteissa tuntui siltä, että kärsimme suuren vääryyden. Stig sanoi, ettei hän ole ottanut mitään, ja edelleen uskon häntä.

Lauantaina 75 vuotta täyttävä Numminen pitää mahdollisena sitäkin, että Suomelle yritettiin tehdä kiusaa. Hän sanoo, että kaikki on mahdollista.

Suomen joukkue oli kuitenkin hyvä ja osoitti kovuutensa, sillä kohun jälkeen se pystyi voittamaan toisessa ottelussa Tshekkoslovakian 5-4.

- Olin ylpeä niistä jätkistä, Numminen sanoo.

Hän ei enää harmittele ikävää takaiskua.

- Jos rupeaisin murehtimaan jokaista häviötä ja muuta, tukehtuisin.

Nummisen johdolla haparoiden aloittanut Suomi oli lähellä jääkiekkomitalia myös Lake Placidin olympialaisissa 1980. Suomi kuitenkin jäi jälleen neljänneksi, vaikka se pudotti mitalisarjasta huippukovan Kanadan.

- Tällaista elämä on välillä.