1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Kun Tapparalla meni huonosti, Numminen jäi pelaamaan – moni muu lähti karkuun

Kalevi Numminen ei jättänyt Tampereen Tapparaa, vaikka se vuoden 1964 mestaruuden jälkeen putosi Suomi-sarjaan. Miehen uskollisuus seuraa kohtaan on edelleen ihailtavaa.

Kalevi Numminen osallistui Janne Ojasen juhlatilaisuuteen. Kuva: YLE

75-VUOTIAS JÄÄKIEKKOLEGENDA. Lauantaina 75 vuotta täyttävä Kalevi Numminen pelasi koko jääkiekkouransa Tampereen Tapparassa amatöörinä.

- Olen ollut ikäni Tapparan mies, minkä kuulee varmasti murteestanikin. Myönnän kuitenkin sen, että oli värväystoimintaa ja tuli muutamia tarjouksia. Ne eivät olleet niin merkittäviä, että olisi kannattanut muuttaa. Minullahan olivat kaverit ja perhe Tampereella. Lisäksi tein mailakauppoja.

Numminen kertoo, että häntä yritettiin houkutella muun muassa Poriin ja Helsinkiin.

- Soitot olivat sekundäärisiä juttuja, Numminen kuvailee.

Hän oli joukkueensa puolustaja ison kokonsa vuoksi. Tähän oli myös toinen syy.

- Meillä oli pakkipula, joten ajauduin siihen. Jo jalkapallossa olin maalivahtina, joten sieltä pystyin näkemään kokonaisuuden, mikä auttoi minua myös pakkina jääkiekossa. Toki kun olin kaksi kertaa maalivahtina A-nuorten jalkapallon SM-finaalissa, hävisimme molemmat pelit vuosina 1957 ja 1958.

Myös Pyrinnön B-junioreissa koripalloa pelannut Numminen päätti lopettaa jalkapallouransa tähän ja siirtyi päätoimiseksi jääkiekkoilijaksi.

Kovat ajat seurasivat mestaruusjuhlia

Numminen pelasi ensimmäisen mestaruussarjakautensa vuonna 1957 ja päätti uransa kaksitoista vuotta myöhemmin jo 29-vuotiaana.

- Alku oli pelkkää juhlaa, kun tuli mitaleja, mestaruuskin 1964.

Seuraavana vuonna Tappara kuitenkin putosi Suomi-sarjaan. Se tuntui inhottavalta, sillä Hakametsän jäähalli valmistui Tampereelle samana vuonna.

- Se oli kova paikka ja totuuden hetki seuralle. Montaa johtomiestä ei ollutkaan mukana, vaan kaikki lähtivät karkuun. He halusivat pois, kun meni huonosti. Myös monet Tapparan maajoukkuepelaajat lähtivät muualle.  Olinkin periaatteessa ainoa, joka jäi Tapparaan.

Numminen sanoo, että tästä alkoivat kovat vuodet, jotka kestivät aina vuoteen 1969 asti.

- Joskus tekisi mieli kertoa Tapparan tämän hetken johtotroikalle, missä olimme. Näillä nuorilla kavereilla ei ole siitä mitään käsitystä. Historian merkitys pitäisi olla tiedossa, sillä kyse on arvokysymyksestä, edelleen kasvattajaseuransa pelejä tarkasti seuraava Numminen sanoo.

Hän edusti myös Suomea maajoukkuetasolla ja todisti outoa näkymää, kun Länsi-Saksa ja Ruotsi ottivat yhteen MM-kisoissa Ostravassa 1959. Numminen muistelee, että näiden välinen joukkuetappelu yltyi todella kovaksi.

- Olin katsomossa, kun poliisit tulivat kentälle ja keskeyttivät pelin. En ole sellaista nähnyt elämässäni kuin tämän ainoan kerran.