1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Numminen pelasti Tapparan – ”En voi kuin ihmetellä, miten selvisin hengissä”

Kun valmentajista oli pulaa, Kalevi Numminen lopetti pelaajauransa ja otti valmennusvastuun Tapparan jääkiekon edustusjoukkueesta.

Kuva: Tomi Hänninen

75-VUOTIAS JÄÄKIEKKOLEGENDA. Kalevi Numminen joutui lopettamaan hienon jääkiekkouransa Tampereen Tapparassa jo 29-vuotiaana vuonna 1969. Hän päätti uhrautua ja ryhtyi saman seuran valmentajaksi.

- Jotain piti tehdä, joten päätin ottaa valmennusvastuun Tapparasta 1970.  Valmentajista oli pulaa, ja ei ollut ketään, kuka olisi ottanut tämän homman.  Jonkun piti ottaa vastuu.

Numminen kertoo, että seuran menestyshistoria painoi päälle.

- Halusin pelastaa Tapparan, ja lähdimmekin uuteen nousuun, Numminen toteaa.

Nummisen johdolla Tappara voitti kolme Suomen mestaruutta.

Valmentajana hän toi suomalaiseen jääkiekkoiluun puoliammattilaisuuden. Hänen ja Mikko J. Westerbergin pyörittämä Montreal-Urheilu vuokrasi Tapparan liigajoukkueen talousvaikeuksissa olleelta perusseuralta Tappara ry:ltä.

- Tämän myötä nopeutui päätöksenteko, eikä tarvittu suuria kokouksia.

Koko toiminta rakentui siihen, että valmentautuminen uudistui. Tappara siirtyi ympärivuotiseen harjoitteluun, ja myös aamuharjoitukset alkoivat.

- Se oli sataprosenttinen nosto, mitä aikaisemmin tehtiin.  Maksoimme myös jätkille palkkaa tuotekehityksestä: oli voitto- ja tasapelisumma, ja häviöstä sai vain päivärahan, 25 markkaa.  Voittoraha oli useita satoja markkoja, mikä pisti jätkiin vauhtia. Raha olikin ravinne, ja sen takia jätkät alkoivat harjoitella.

Numminen muistelee, että tamperelaisten toiminta alkoi kiinnostaa myös muiden joukkueiden pelaajia. Numminen kertoo, että he tulivat jopa koputtamaan pomojen ovelle, pääsevätkö hekin mukaan.

- Suurin osa pelaajistamme oli kuitenkin Tapparan omia kasvatteja.

Rytmihäiriöitä pitkin pelaaja- ja valmentajauraa

SM-liiga syntyi 1970-luvun puolivälissä, ja se luotiin pitkälti Tapparan kokemusten pohjalta.

- Joku voi olla eri mieltä, mutta näin se vain on.

Edustusjoukkueet eriytettiin perusseuroista, toiminta nopeutui, ja myös markkinointiin satsattiin.

- Kun ajattelen asiaa jälkeenpäin, olin tukka pystyssä, ja en voi kuin ihmetellä, miten selvisin hengissä. Stressi oli päällä. Teinhän ympäripyöreitä päiviä.

Numminen myös myöntää, että hänellä oli rytmihäiriöitä stressin vuoksi pitkin pelaaja- ja valmentajauraansa.

- Minulle on tehty yksi sydänoperaatio viitisen vuotta sitten. Välillä tosiaan ihmettelenkin, että olen vielä pysynyt hengissä. Nyt minulla ei kuitenkaan ole ollut mitään ongelmia.