Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja

Amin Asikaisen tuskan kyyneleet

Urheilu-uran lopettaminen oli nyrkkeilijä Amin Asikaiselle todella kova paikka, kun yleisö ei enää kannustanut, ei tullut puhelinsoittoja, ei ollut tavoitteita eikä koulutusta. Myös epäily pahoinpitelystä ja ylinopeussakko lisäsivät myöhemmin miehen painolastia. Hän kuitenkin päätti taistella, ja perhe ja valmentaja tukivat.

urheilu
YLE

LAUANTAIVIERAS. On maaliskuun alku 2011. Amin Asikainen, 39, on juuri hävinnyt Helsingissä nyrkkeilyn ylemmän keskisarjan EM-ottelun Puolan Piotr Wilczewskille teknisellä tyrmäyksellä.

Ammattinyrkkeilyn Euroopan mestarin hieno ura on päättynyt katkeralla tavalla.

- Päätin ennen matsia, että jos häviän tämän, lopetan siihen paikkaan. Tällä kertaa päätökseni piti, ja kerroin siitä Pekka Mäelle (valmentaja) jo hyvissä ajoin.

Päätin ennen matsia, että jos häviän tämän, lopetan siihen paikkaan. Tällä kertaa päätökseni piti.

Amin Asikainen

Edessä oli suuri tyhjyys. Ei ollut mitään, mihin tähdätä. Ei ollut kunnollista koulutusta ammattiin.

- Muille urheilijoille sanon, että kannattaa keksiä selkeä B-suunnitelma. Silloin on jotain valmiina, kun tällainen päivä tulee. Myös koulutus sekä hyvä tuki- ja ystäväpiiri on hyvä olla ympärillä, että ei jää yksin tyhjän päälle murehtimaan.

Asikainen jäi tyhjän päälle, ja myös poliisi kiinnostui hänestä seuraavan vuoden joulukuussa. Poliisi epäili häntä pahoinpitelystä taksijonossa Helsingin keskustassa. Nuorehko mies oli tehnyt entisestä huippu-urheilijasta rikosilmoituksen.

- Meillä tuli vähän erimielisyyttä. Taksijonossa oli pieni töniminen, ja kaveri vähän kaatui ja liukastui ja vähän satutti jalkaansa, Asikainen kertoo.

Tämä mies kuitenkin perui rikosilmoituksensa.

- Käsittely on kaikilta osin sovittu ja lyöty nuijalla pöytään. Se on hyvä asia, Asikainen kertoo.

Elokuussa 2013 hän jäi kiinni kovasta ylinopeudesta.

- Minulla oli vähän kiire yhteen nyrkkeilyiltaan ja ajoin vähän ylinopeutta, mutta sakot on maksettu ja kärsitty.

Aluksi olo oli helpottunut

Palataan Asikaisen elämässä heti uran lopettamisen jälkeiseen aikaan. Mies sanoo nyt, että hänen olonsa oli aluksi helpottunut, kun hän pääsi eroon suurista paineistaan.

- Minun ei tarvinnut katsoa, mitä syön, eikä aamulla tarvinnut lähteä lenkille.

Se tuntui juhlalliselta.

En myöskään viitsinyt enää hakkauttaa itseäni, sillä tämä viini ei vanhetessa parane.

Amin Asikainen

Lopettamispäätöksen suurin syy oli kuitenkin perhe, jolle mies halusi antaa aiempaa enemmän aikaa.

- En myöskään viitsinyt enää hakkauttaa itseäni, sillä tämä viini ei vanhetessa parane.

Asikainen tarkoittaa sitä, että kun ikää tulee lisää, ainakaan otteet eivät kohene entisestä. Toki varmasti poikkeuksia löytyy.

- Katsoin, että minulla ei ole enää mestaruustasolle mahdollisuuksia. Vähempäänkään en enää halunnut tyytyä ja otella pienempiä matseja, koska olin jo Euroopan mestari ja kunnianhimoinen. Parempi olikin antaa nuorempien yrittää.

”Silloin tällöin tirauttelin pikkuisia itkuja”

Asikaisen mukaan hyvänolon tunnetta kesti vain nelisen viikkoa.

Sitten tapahtui selvä muutos huonompaan, ja hänelle alkoi tulla tyhjä olo, kun ei ollut mitään tavoitetta seuraavalle päivälle.

Itkin niistä tunteista, mitä huippu-urheilu antaa ja mitä en enää saanut ja päässyt kokemaan.

Amin Asikainen

- Ensimmäinen puoli vuotta olikin sormien pyörittelyä, mitä lähden tekemään. Se oli aika vaikeaa, ja silloin tällöin tirauttelin pikkuisia itkuja, koska enää ei ollut yleisöä selän takana eikä asioita, mihin tähdätä. Itkin niistä tunteista, mitä huippu-urheilu antaa ja mitä en enää saanut ja päässyt kokemaan.

Asikainen tunsi olonsa yksinäiseksi.

- Puhelinkaan ei pärissyt tuttuun malliin. Minulta ei myöskään enää kysytty kadulla, mikä on kuntoni ja koska minulla on seuraava matsi.

”Kaipaan myös yleisön kovaa kannustusta ja tsemppaamista”

Asikainen kertoo, että häntä alkoi tylsistyttää, kun haasteita ei enää ollut. Ei ollut suuntaa, mihin hän olisi lähtenyt tarpomaan.

Kun tajusin, että enää ei tule näitä hetkiä, isoa yleisöä, areenoita ja tavoitteita, se oli aika tiukka pala purtavaksi.

Amin Asikainen

- Nyrkkeilyotteluihin valmistautuminen oli kokonaisvaltaista elämää, kun kaikki aina aloitettiin uudella ruokarytmillä ja harjoittelulla.

Ne olivat sellaisia projekteja, joihin Asikainen aina antautui täysillä koko sydämellään.

- Kun tajusin, että enää ei tule näitä hetkiä, isoa yleisöä, areenoita ja tavoitteita, se oli aika tiukka pala purtavaksi.

Asikainen jäi kaipaamaan kihelmöivää jännitystä ennen ottelua ja rajua treenaamista, sillä hän on aina tykännyt harjoitella kovaa ja tehdä tavoitteita.

- Kaipaan myös yleisön kovaa kannustusta ja tsemppaamista.

Tilanne helpottui pikku hiljaa

Etenkin aamuisin Asikaisen olo oli huono.

- Ei minua mitenkään masentanut, mutta fiilikseni ei ollut ihan terävinkään.

Tilanne helpottui pikku hiljaa, kun hän sai erilaisia projekteja. Hänelle tuli muun muassa oma harjoitussali Pitäjänmäelle Helsinkiin.

Tavoitteenani on jossain vaiheessa valmentaa myös paidattomia.

Amin Asikainen

- Tuli vähän muuta ajateltavaa, kun aloin valmentaa kuntoilijoita. Kun jumppasin itse samalla mukana, sain tyydytettyä omaa liikunnan puutettani.

Tämä kuitenkin rupesi vähän tökkimään.

Asikainen ottikin seuraavan askeleen ja ryhtyi valmentamaan juniorinyrkkeilijöitä, jolloin hän sai vielä lisää tyydytettyä omaa kilpailuviettiään. Jatkossa hän haluaa valmentaa aina kansainvälisellä tasolla asti.

- Jos pojat seuraavat minun esimerkkiä harjoittelussa, en yhtään epäile, etteivätkö he pääsisi sinne. Tavoitteenani on jossain vaiheessa valmentaa myös paidattomia. Nyt olen jopa kiireisempi kuin olin kilpailuaikanani.

Perhe pelasti Myllylän kaltaiselta kohtalolta

Asikainen sanoo ymmärtävänsä hyvin edesmenneen maastohiihtäjän Mika Myllylän raskaat vuodet tämän urheilu-uran jälkeen.

Olisin voinut ajautua sivuraiteille, jos minulla ei olisi ollut perhettä ja työkuvioita salihommissa sekä erilaisia muita projekteja.

Amin Asikainen

Dopingista kärähtänyt Myllylä jäi kiinni muun muassa rattijuopumuksista, ja heinäkuussa 2011 hänet löydettiin kuolleena kotoaan.

- En kokenut samaa kohtaloa, mutta minullakin oli vaikeaa. Minulla oli perhe, lapsi oli tulossa ja vaimon kanssa mentiin naimisiin. Saimme myöhemmin toisenkin lapsen. Olisin voinut ajautua sivuraiteille, jos minulla ei olisi ollut perhettä ja työkuvioita salihommissa sekä erilaisia muita projekteja, nelilapsisessa uusioperheessä asuva Asikainen miettii.

Hän muistuttaa, että monet urheilijat lähtevät hakemaan jännitystä vääristä asioista.

- Se ei olisi ollut minultakaan suljettu pois, mutta olen aika vahva ihminen, Asikainen sanoo hyväntuulisena ja vaikeudet selättäneenä - tuskan kyyneleet kuivanneena.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat