NHL-komissaari vakuutti Vancouverissa – ”World Cupissa kaikki pelit loppuun myytyjä”

NHL-komissaari Gary Bettman puhui perjantaina medialle Vancouverissa. Bettman muun muassa vakuutteli viime viikonloppuna julkaistun World Cupin olevan loistokonsepti.

Kuva: EPA

**VANCOUVER. **NHL-komissaari piti keskiviikkona lehdistötilaisuuden Vancouver-Buffalo –ottelun alla liittyen ajankohtaisiin aiheisiin.

Ensimmäisenä Bettman kommentoi Seattlen mahdollisen laajennusorganisaation tilannetta. Seattlen kuvernööri tapasi aiemmin Bettmanin New Yorkissa. Seattlen ongelma mahdollisen joukkueen osalta on areena. Kaupungissa ei ole hallia, missä joukkue pelaisi.

- Kuvernöörin mukaan areenatilanne säilyy avoimena ainakin jonkin aikaa. Laajennuksessa on kolme tärkeää asiaa: talousalue, omistus ja areena. Ennen kuin he saavat tämän halliasian kuntoon, minulla ei ole asiasta enempää tiedotettava, Bettman totesi.

- Haluan myös selventää, että emme ole laajentumassa vielä mihinkään. Jatkamme Las Vegasin, Seattlen ja Quebecin ehdotusten kuuntelemista, Bettman jatkoi.

”Katto ei ole romahtamassa”

Bettman otti myös kantaa syöksyvän Kanadan dollarin vuoksi puheenaiheena olleeseen ensi kauden palkkakattoon. Bettman sanoi palkkakaton asettuvan 71,5-72 miljoonan tienoille, mikäli Kanadan dollari pysyy 80 sentissä suhteessa jenkkidollariin.

Mistä Bettman ei kuitenkaan edelleenkään puhunut, oli pelaajien mahdollisuus nostaa palkkakattoa viidellä prosentilla.

Bettman olettaa, ja on mahdollisesti sopinut pelaajayhdistyksen johdon kanssa, että pelaajayhdistys käyttää mahdollisuutensa. Näin, vaikka pelaajayhdistys äänestää asiasta. Jos pelaajayhditys äänestäisikin yllättäen asian nurin, Bettmanin arvioimasta 71,5 miljoonasta dollarista lähtisi viisi prosenttia pois.

Bettman myös, täysin väärin, vähätteli miljoonan dollarin merkitystä palkkakatossa. Katon alla taisteleville joukkueille miljoona dollaria on valtavan iso raha.

- Palkkakatto ei ole romahtamassa. Puhumme tässä miljoonasta tai muutamasta sadasta tuhannesta. Jos palkkakatto on yli 70 miljoonaa, kenenkään ei pitäisi olla siitä huolissaan, Bettman muotoili.

Mainokset tulossa World Cup -paitoihin?

Eniten Bettman oli innoissaan viikko takaperin lanseeratusta World Cupista. Vaikka ilmoilla on ollut epäilyjä suhtautumisesta turnaukseen vakavasti ”juniori-” ja eurooppalaisen sekajoukkueen vuoksi.

- Fanit pitivät tästä formaatista kyselyssämme enemmän kuin muista. Tämä yhdistää hienolla tavalla Euroopan maat turnaukseen. Nuorten joukkueesta saamme varmasti nähdä hienoja tarinoita ja se voi olla turnauksen tuhkimotarina, Bettman maalaili.

Bettman kehuskeli, miten turnauksen jokainen ottelu myydään loppuun, toisin kuin olympialaisissa. Toronto, missä turnaus järjestetään, onkin varmasti maailman ainoa kaupunki, missä näin voi tapahtua. Se, ovatko sekajoukkueet mukana 2020, on hämärän peitossa.

- Ennustan että jokainen peli myydään loppuun. Näin ei ole olympialaisissa. Se, miten turnaus pelataan neljän vuoden päästä ensimmäisestä, on vielä auki. Ehkä järjestämme karsinnat, ehkä keksimme jotakin muuta.

Bettman antoi myös ymmärtää, että World Cup –paidoissa saatetaan nähdä mainoksia.

- NHL:n osalta meillä ei ole kiirettä asian kanssa. Mielestäni meillä on urheilussa parhaat paidat, joilla on hieno historia. En usko, että olemme ensimmäisiä tässä asiassa. World Cupissa pitää nyt arvioida, olisiko tämä kokeilemisen arvoinen asia. Nillä paidoilla ei ole NHL:n historiaa, Bettman pyöritteli.

Otteluiden seurantaan lisätekniikkaa

Bettman otti myös kantaa mm. AHL:n uuteen Pacific -divisoonaan. Moni länsirannikon joukkue siirtää farminsa idästä länteen, jotta pelaajien kehittäminen, seuraaminen  ja siirtely on etäisyyksien vuoksi helpompaa. Bettman myös mainitsi ottelumäärän mahdollisesti putoavan 62:een.

Tämä tarkoittaisi mm. kolmen ottelun viikonlopuista luopumista.

NHL on myös seurannut tarkkaan AHL:n jatkoaikoja tällä kaudella miettiessään itse mahdollista siirtymistä pelaamaan ainakin osan aikaa jatkoajoista kolmella kolmea vastaan.

- Selvää on, että se on vähentänyt heillä rangaistuslaukauskisojen määrää. Seuraamme tilannetta ja katsomme, mitä voimme oppia. Haluamme kuitenkin katsoa kauden loppuun asti. On meilläkin otteluiden loput erinomaisia rankkareineen. Ihmiset seisovat ja kukaan ei lähde ennen päätöstä.

Columbuksen All Star –viikonlopussa NHL puolestaan testasi uutta tekniikkaa, jolla fanit voivat seurata otteluita tulevaisuudessa.

- Testasimme ohjelmaa, joka kertoo kuka on jäällä milloinkin ja kuinka kauan. Minkä matkan pelaaja vaihdon aikana luisteli ja mikä oli hänen keskinopeutensa. Miten kiekko liikuu, missä ja kuinka nopeasti. Tarjolla on tietoa kaikesta, mitä jäällä tapahtuu,

- Tämä on loistava lisä katsojille ottelun seurantaan. Ennen kaikkea faneille me tämän teemme. Mutta siitä on varmasti hyötyä myös medialle ja televisioväelle, Bettman kehui.