Näkökulma: Hallitsevan NHL-mestarin tankki tyhjä – Ei puolusta keväällä titteliään

Los Angelesista on tulossa ensimmäinen joukkue sitten kevään 2007, joka ei hallitsevana mestarina pääse pudotuspeleihin puolustamaan titteliään. Joukkueen tankki on tyhjä.

**VANCOUVER. **Väite on kova. Olen tarjonnut ajatusta ystäville, kollegoille ja kylän miehille. Harva ottaa vastaan. Los Angelesia ei suostuta tuomitsemaan kadotukseen.

Tämä siksi, koska Kings tunnetaan viime vuosilta sitkeänä ryhmänä. Eikä syyttä. Se on tullut takaisin toisenkin kerran tilanteessa, jossa luottoa ei ole ollut missään muualla kuin joukkueen kopissa.

Viime keväänä se oli San Josea vastaan tappiolla pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella voitoin 0-3 vain noustaakseen ja marssiakseen lopulta mestaruuteen.

Ihminen ei ole kuitenkaan robotti. Pitkät keväät ovat imeneet Kingsin tankin kuivaksi. Siitä onkin tulossa ensimmäinen joukkue sitten Carolina Hurricanesin (2007), joka ei ole hallitsevana mestarina pudotuspeleissä puolustamassa titteliään.


Kings on voittanut kaksi Stanley Cupia kolmen edellisen vuoden aikana.  Darryl Sutterin johtamat joukot eivät ole tavanneet juhlia runkosarjassa aiemminkaan, joten on täysin luonnollista odottaa kirin alkamista tänäkin keväänä. Sutterin aikana Kings on mennyt playoffeihin sijoilta 8., 6. ja 5.

Nyt kiriä ei kuitenkaan ole tulossa.

Ongelmakohtia on Etelä-Kalifornian ykkösseurassa tällä hetkellä liikaa. Eikä kyse ole siitä, etteikö joukkue edelleen tahtoisi. Joukkueessa pelaa edelleen lajin ehdottomia huippuyksilöitä. Jonathan Quick, Drew Doughty ja Anze Kopitar lähentelevät paikoillaan täydellisyyttä.

Mutta ihminen ei ole robotti. Väsymys on joukkueessa tällä hetkellä niin henkistä kuin fyysistä. Kings on pelannut 64 pudotuspeliottelua kolmen kevään aikana. Lännessä toinen kestomenestyjä Chicago on pelannut samana aikana 48. Paljon sekin, mutta selvästi vähemmän kuin Kingsillä.

Kings on pelannut kolmen viime kauden aikana joka kausi vähintään 100 ottelua. Ja erittäin lyhyillä kesälomilla. Ja ennen kaikkea: lähes samalla ydinryhmällä.


Pikkuhiljaa väsymys on hiipinyt Kingsin pelaamiseen yhä enemmän ja enemmän. Latausta ei löydy kuin huippuotteluihin. Myös tilastot näyttävät karulla tavalla Kingsin trendin. Joukkue on alkanut sortua juuri niillä osa-alueilla, millä se on tunnetusti ollut vahvimmillaan.

Alivoimapeli on indikoinut viime vuosina Stanley Cup –menestystä ylivoimapeliä enemmän. Ja alivoimapeli on erikoistilanne, missä tahdolla voi kompensoida paljon. Kings on romahtanut viime kauden 83%:sta täksi kaudeksi 77.6%:een. Liigan 25. paras saldo. Edellisen kerran Kingsin alivoima oli näissä lukemissa kaudella 2007-08.

Isokokoinen puolustus on varmasti ensimmäinen, jonka palkeissa menneet kesät tuntuvat. Eikä alakerrassa tilannetta ole helpottanut vaimonsa pahoinpitelystä epäiltynä olevan Slava Voynovin poissaolo. Kingsin päästettyjen keskiarvo on noussut vuodessa 2.05:stä 2.58:aan. Liigan 15. paras lukema.

Pelkästään näiden kahden tilastolukemien radikaali nousu tekee NHL:ssä voittamisesta todella vaikeaa.

Lännessä esimerkiksi Calgary ja Vancouver, joilla ei todellakaan ole Kingsin puolustuskalustoa, saati Jonathan Quickia, ovat päästäneet vähemmän maaleja kuin Kings.

Kings on myös tunnettu sitkeänä joukkueena, joka tulee takaa ja kääntää tiukat pelit edukseen. Ei käännä enää. Joukkueen rekordi (6-6-12) yhden maalin otteluissa on koko NHL:n heikoin. Rankkareissa se on 1-7. Nämä kaikki huutavat yhtä ja samaa asiaa: se viimeinen rutistus puuttuu.

Joukkue on väsynyt. Piste.


No, tilastot tapaavat usein valehdella urheilussa. Silti Kingsin peli falskaa juuri sellaisilta osa-alueilta, jotka tekevät playoff –kiristä vaikeaa. Yhdentoista viimeisen ottelun saldo (2-9) kertoo olennaisen joukkueen tilasta. Vain Toronto ja Sabres lentävät matalemmalla.

Urakkaa ei helpota myöskään se tosiasia, että Los Angeles pelaa 32 jäljellä olevasta ottelustaan 19 vierasjäällä. Kings tosin on joukkue, jonka pelitavalle on ihan sama, pelataanko vieraissa vai kotona. Tai niin ainakin luulin. Kauden vierassaldo 5-11-6 puhuu toista.


Kingsiä on turha seurana sen suurempaan kadotukseen kuitenkaan tuomita. Ryhmässä on perusrunko, jollaista löytyy harvasta NHL-joukkueesta. Mahdolliset pelaajakaupat ennen maaliskuun trade deadlinea saattavat tuoda ryhmään uutta pontta, mutta nyt on välivuoden aika.

Ensi kesänä Kingsin pelaajat saavat vihdoinkin kunnon kesälomat.