1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

"Suomi on tosi haavoittuvainen, jos Ahonen ei lähde MM-kisoihin"

Yle Urheilun mäkihyppyasiantuntijan mukaan vaikeinta ei ole MM-joukkueen nimeäminen, vaan hyppääjien saaminen iskukykyisiksi.

Yle Urheilun mäkihyppyasiantuntijan Tommi Nikusen mielestä Suomen MM-joukkue on haavoittuvainen ilman Janne Ahosta (kuvassa). Kuva: Tomi Hänninen

Suomen mäkimaajoukkue Falunin MM-kisoihin nimetään viikonlopun maailmancup-osakilpailujen jälkeen. Saksan Titisee-Neustadtissa Suomea edustavat Anssi Koivuranta, Jarkko Määttä, Ville Larinto ja Sami Niemi. Yle Urheilun mäkihyppyasiantuntija Tommi Nikunen uskoo, että tästä ryhmästä kolme nähdään myös MM-kisoissa.

- Kun ei ole nuorta nousevaa kykyä, jota pitäisi sinne lähteä viemään, täytyy valita hyppääjät, joilla on eniten pontentiaalia, jos viimeistely onnistuu. Minun ryhmäni olisi Lauri Asikainen, Janne Ahonen, Jarkko Määttä, Anssi Koivuranta ja Ville Larinto, Nikunen kertoo.

Viisikosta Asikaisen tilanne on kaikkein arvoituksellisin. Hän kärsii edelleen mäkiviikolla alkaneista selkävaivoista, eikä ole kilpaillut tammikuun puolivälin jälkeen. Poisjäänti viikonlopun kilpailuista on Nikusen mielestä paha merkki.

- Selkävamma mahdollistaa hyppäämisen, mutta vaikuttaa eniten harjoitteluun. Fysiikkatreenien tekeminen vapailla painoilla on mahdotonta ja pitäisi pystyä herkistelemään. Se on isoin ongelma, Nikunen sanoo.

"Joukkue tarvitsee Jannea"

Ahosen paluu maailmancupiin viime viikonloppuna Willingenissä oli Nikusen mielestä pettymys. Suoritukset eivät olleet sitä, mitä harjoituksissa oli nähty. Silti Nikunen toivoo, että Lahteen harjoittelemaan palannut konkari on mukana kisoissa.

- Suomen joukkue on tosi haavoittuvainen, jos Janne ei lähde, mäkimaajoukkueen entinen päävalmentaja sanoo.

- Joukkue tarvitsee yhden sellaisen urheilijan, joka pystyy pärjäämään ja kannattelemaan joukkuetta. Nyt, kun se on puuttunut, kenelläkään ei usko riitä. Kun yksi taistelee maailman huipulla, muutkin voisivat kävellä vähän nenä pystyssä. Suurimmalla todennäköisyydellä Janne sen pystyy tekemään, Nikunen jatkaa.

Määttä on Nikusen mukaan yllätysvalmis, mutta taso ailahtelee paljon.

- Jos hän saa Falunissa heti harjoituksissa hyvän tunteen, niin silloin on mahdollista, että hän yltää sinne, missä on parhaimmillaan tällä kaudella ollut.

Määtän paras sijoitus tältä kaudelta on Nizhny Tagilin maailmancupista Venäjältä, jossa hän sijoittui 14:nneksi.

Koivurannan ja Larinnon potentiaalit hukassa

Koivuranta osoitti viime kaudella, että hänellä on kaikki edellytykset hypätä maailman kärkitasolla. Kuluva kausi on kuitenkin ollut hankala. Nikusen mukaan Koivuranta tekee kisoissa jopa alokasmaisia tekniikkavirheitä.

- Hänellä on kaikki potentiaali hypätä hyvin, mutta ei voi olla ylioptimisti. Parhaimmillaan Anssin sijoitus voisi olla 20-10:n tietämillä.

Larinnon tilannetta Nikunen kuvailee sanalla "outo". Alkukaudesta näytti, että vastoinkäymiset ovat viimein takana. Fysiikka näytti hyvältä, samoin tekniikka. Paketti kuitenkin hajoisi alkutalven jälkeen.

- Tekniikka ei ole sellaista, että voitaisiin tavoitella kuuta taivaalta. Ville on kuitenkin hyppääjistämme eniten sellainen, että kun loksahtaa niin lentää. Kokonaispaketti on olemassa, kunhan sen vain saa toimimaan.

Päävalmentaja Jani Klinga nimeää MM-joukkueen viikonlopun maailmancupin jälkeen. Sen jälkeen ryhmä valmistautuu Faluniin Lahdessa. Nikusen mukaan Klingan kovin työ ei suinkaan ole joukkueen nimeäminen.

- Kovin työ on siinä, että saadaan jollain tapaa iskussa oleva joukkue. Turhan harmaalta on alkanut näyttää alkukauden jälkeen. Ei voi sanoa, että kukaan olisi selkeästi onnistunut, Nikunen huokaa.