1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Suomella vastassa hurjien meriittien joukkue

Alppihiihdon MM-kisoissa kilpaillaan tiistaina joukkuekilpailu. Suomen joukkueen nelikolla Merle Soppela, Kristiina Rove, Eemeli Pirinen ja Joonas Räsänen on heti avauskierroksella kiivettävänään melkoinen vuori.

Ted Ligety voitti alppiyhdistetyssä pronssimitalin. Kuva: EPA

Suomi saa ensimmäisellä kierroksella vastaansa isäntämaa USA:n, joten vastus on kivenkova. Joukkuekilpailu on vuosien saatossa nostanut statustaan, ja tiistaina yhdysvaltalaisilla riittää varmasti nälkää. USA ei nimittäin ole onnistunut voittamaan MM-mitalia joukkuekisassa.

Maarankingissa USA on kolmantena, mikä kertoo jo osittain tason laajuudesta. Yksi joukkueen kirkkaimmista tähdistä on Mikaela Shiffrin, joka on pujottelun hallitseva olympiavoittaja sekä maailmanmestari.

Hänen lisäkseen USA:n joukkueeseen on naisten puolella nimetty yhdeksän arvokisamitalin Julia Mancuso sekä lähinnä FIS-kisoissa kunnostautunut Paula Moltzan.

Miesten puolella USA:n joukkueen ykkösnimi on alppiyhdistetyssä pronssimitalin näissä kisoissa napannut Ted Ligety, jolta löytyy uran varrelta myös kaksi suurpujottelun olympiakultaa.

USA:n joukkueen muut mieslaskijat ovat David Chodounsky sekä Will Brandenburg. Chodounsky’n uran paras sijoitus maailmancupista on tammikuun alusta Adelbodenista, jolloin yhdysvaltalainen oli pujottelukisan 11:s. Brandenburgin maineteot taasen ovat tulleet uran varrelta FIS-kisoista.

Kuten USA:n joukkueen meriititkin osoittavat, on Suomi etukäteen altavastaaja ensimmäisellä kierroksella. Yle Urheilu asiantuntija Kalle Palander kuitenkin muistuttaa, että joukkuekilpailun luoteen vuoksi yllätykset ovat mahdollisia.

- Joukkuekilpailu on niin eri laji, kun siinä lasketaan mies miestä vastaan. Siinä näkee koko ajan sivusilmällä, missä vierellä oleva kilpakumppani on. Se tekee siitä mielenkiintoista ja erilaista, kun alppihiihtäjät normaalisti laskevat vain kelloa vastaan. Sen takia joukkuekisassa tapahtuu paljon yllätyksiä.

Lähetys joukkuekilpailusta alkaa Yle TV2:ssa kello 23.10. Yle Puheessa lähetys alkaa kello 23.15.