Suora

  • Digital Racing eSM 2020: finaali

Näkökulma: Älli ja Tälli alittivat tyylittömyyden kaikki rimat

Kuluvan NHL-kauden suurin ylilyönti nähtiin yllättäen kaukalon ulkopuolella, kun Dallasin supertähdet päättivät häpäistä paikallisradiossa itsensä ja seuransa.

urheilu
Ales Hemsky, Tyler Seguin ja Erik Cole juhlivat maalia.
AFP / Lehtikuva

VANCOUVER. Kaikkea sitä näkee vuonna 2015. Aikana, jolloin NHL, monen muun ammattilaissarjan tavoin, haluaa kitkeä kaikki mahdolliset rasistiset tempaukset kaukaloista ja katsomoista. Dallas Starsin supertähdillä löi kuitenkin iso pyörä tyhjää keskiviikkona, kun kaksikko päätti häpäistä itsensä.

Ja nimenomaan itsensä Jamie Benn ja Tyler Seguin häpäisivät. Ja seuransa Dallas Starsin, jonka GM Jim Nill kertonee pojille aikanaan mielipiteensä asiasta. Etenkään herrasmiehenä tunnetulta Benniltä nähdynlaista tyylittömyyden riman alitusta ei olisi odottanut näkevänsä.

Mitä kaksikko sitten sanoi?

Paikallisen radiokanavan vieraana ollut parivaljakko alkoi kesken ohjelman heittää homoseksuaalisuuteen viittaavia kommentteja Vancouverin ruotsalaiskaksosista Henrik ja Daniel Sedinistä. Pelaajat puhuivat majoittumisista matkoilla, kun Benn aloitti solvauksen.

- Kuka tietää, mitä muuta he tekevät huoneessaan, Benn vihjaili.

Seguin yhtyi tähän toteamalla: ”Seriously” – oikeasti!

Tämän jälkeen yksi ohjelman juontajista jatkoi.

- Karmivaa. Itseasiassa tämä on tulevaisuuden veljeksille hyvä esimerkki, miten ei tehdä asioita.


Olisi helppo kuitata Bennin ja Seguinin kommentit huumorilla. Jos se sitä oli, se oli yhtä typerää, lapsellista ja mautonta kuin HIFK:n päävalmentajan Antti Törmäsen viittaukset Bob Francisin alkoholiongelmiin. Aikuisten ihmisten pitäisi ymmärtää positionsa ja osoittaa kunniotusta lajia kohtaan.

Harkintakyvyn totaalisesta katoamisesta ja junttiuden multihuipentumasta kertoo hyökkäys juuri Sedinejä kohtaan.

Ruotsalaisveljekset ovat olleet toista vuosikymmentä niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella hienoimpia herrasmiehiä, mitä lajista löytyy. Ruotsalaiselle jääkiekolle on vaikea kuvitella parempia suurlähettiläitä.

The Hockey Newsin toimittaja Adam Proteau kutsui Sedinejä modernin ajan Jean Beliveauksi. Vertaus on kova, mutta mitä ruotsalaisten tyylikkyyteen, käytöstapoihin ja yhteisön eteen tekemiseen tulee, Sedinit eivät jää kauaksi Beliveausta.

Vuosituhannen alussa ruotsalaiskaksoset olivat mm. lahjoittamassa vaimoineen puoltatoista miljoonaa dollaria Vancouverissa uuden lasten sairaalan rakentamiseen. Hyväntekeväisyyttä Henrik ja Daniel ovat tehneet yksilöinä Vancouverissa enemmän kuin Benn ja Seguin urallaan yhteensä.


Keskiviikon kaltaisia ylilyöntejä voisi odottaa NFL:ssä, mutta ei jääkiekossa, missä lajilegendoja on aina osattu kunnoittaa. Toki ennen kaikkea urien jälkeen, mutta myös niiden aikana.

Toisaalta eivät Sedinit ensimmäistä kertaa ole myrskyn silmässä. Dave Bolland on aiemmin muun muassa haukkunut veljeksiä siskoiksi. Runtua on tullut uran varrelta oikealta ja vasemmalta, mutta kaksoset ovat tyylikkyydellään kääntäneet nämäkin omiin nimiinsä.

Henrik totesi lyhyesti keskiviikkona viimeisimmästä tapauksesta: ”Eiköhän kommentit kerro enemmän heistä kuin meistä.”

Oikeampaan ei olisi yli 1000:n ottelun NHL-veteraani voinut osua.

Toivottavasti Älli ja Tälli tajuavat edes pyytää anteeksi.


Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat