Huuhkajien maalivahti: Jokaisen unelma on pelata Englannissa

Niki Mäenpää on pelannut ulkomailla ammattilaisena 12 vuotta. Yle Urheilu tapasi nykyään VVV Venlossa pelaavan Mäenpään.

Kuva: Tomi Hänninen

VENLO. Suomen jalkapallomaajoukkueen maalivahti Niki Mäenpää on pelannut ammattilaisena ulkomailla 12 vuotta. Ensin Ranskassa ja vuodesta 2006 Hollannissa, jossa hän on edustanut neljää eri seuraa. Mäenpään sopimus nykyisen seuransa VVV Venlon kanssa umpeutuu keväällä eikä pestiä ole tarkoitus jatkaa. Mäenpään toiveissa on jatkaa pelaajauraansa muualla kuin Hollannissa, vaikka jopa suurseura PSV Eindhoven osoitti talvella kiinnostusta Mäenpäätä kohtaan. 

- Tietysti jokaisen pelaajan unelma on joskus päästä pelaamaan Englannissa. Olisi mukava päästä kokemaan millaista elämä on siellä, mutta en aio vielä lyödä lukkoon mitään paikkaa mihin menen. Katsotaan mitä mahdollisuuksia tässä kevään aikana tulee eteen ja tehdään valinta sitten. Mäenpää puntaroi Yle Urheilun haastattelussa  tulevaa seurasiirtoaan.

Mäenpää on maalivahdiksi parhaassa iässä. 30-vuotias espoolaisessa FC Kasiysissä jalkapalloilun aloittanut ja HJK:n A-junioreissa läpilmurtonsa maajoukkuetasolla tehneellä raamikkaalla maalivahdilla on taidon lisäksi rutkasti kokemusta, joten miksikään ”penkkikalleksi” Mäenpää ei aio uuteen seuraansa mennä.

- Seuravalinnassani painaa eniten vaaassa peliaika. Seuran pitää olla sellainen , että minulla on mahdollisuus päästä pelaamaan. säännöllisesti. Sitä lähden ensisijaisesti hakemaan. Mielellään johonkin kovempaan sarjaan kuin Hollannin kakkosliigaan, mutta niin kuin sanoin tärkein juttu on peliaika ja sitten vasta katsotaan, mikä sarja ja maa voisi olla. Mäenpää selvitti tavoitteitaan tulevissa siirtoneuvotteluissa.

 Maalivahtia ensi kaudeksi etsivät seurat tarkkailevat Niki Mäenpään otteita kevätkaudella suurennuslasilla, sillä suomalaismaalivahti on kauden jälkeen liikkeellä vapailla papereilla. Uuden seuran ei siis tarvitse maksaa Mäenpäästä Venlolle siirtokorvauksia. Onnistunut loppukausi Venlossa petaa Mäenpäälle hyvät lähtökohdat siirtoneuvotteluhin.

- Meillä on vielä paljon hommaa Venlon kanssa. Mielelläni haluaisin lähteä täältä positiivissa tunnelmissa. Joukkueella on tavoitteena pääsarjan nousukarsinnat, jos sinne päästään mahdollisuudet ovat vaikka mihin. Jos voin omalla panoksellani olla auttamassa Venloa nousemaan sarjaporrasta ylemmäksi se olisi hieno juttu.  Aika Venlossa on antanut minulle paljon. Sain paljon peliaikaa ja kehityin pelaajana, joten olisi mukana lähteä täältä hyvällä mielellä katsomaan uusia maisemia. Mäenpää avasi loppukauden tavoitteitaan.

Suomen jalkapallomaajoukkueen EM-karsintapelit tarjoaisivat myös Mäenpäälle oivan näyteikkunan tuleviin siirtoneuvotteluihin. Mäenpäälle olisi siksi tärkeää hankkia takaisin syksyn Em-karsintapelien jälkeen Lukas Hradeckylle menettämänsä maajoukkueen ykkösmaalivahdin vakanssi. Ensimmäinen mahdollisuus on maaliskuun lopussa kun Suomi kohtaa vieraissa Pohjois-Irlannin.

- Nyt on maajoukkueen kannalta kriittiset paikat siinä mielessä, että jäljellä on kuusi peliä ja nyt pitää alkaa saada pisteitä, jos mielitään yltää tavoitteeseen. Joukkueen sisällä on hyvä henki ja vahva usko siihen , että asetettu tavoite eli EM-lopputurnauspaikka vielä saavutetaan. Mäenpää kuvaili maajoukkueen tilannetta Em-karsinnoissa.

Lisää Niki Mäenpään ajatuksia lauantain Urheiluruudussa

Christer Sarlin, Yle Urheilu