Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Leijonakonkari iskenyt jo 200 pistettä – maailman pisimmällä lätkäpelillä tehdään hyvää

Janne Niinimaa ja Jouni Nieminen edustavat Suomea hyväntekeväisyysottelussa Kanadassa, jossa kerätään rahaa paikallisen syöpäsairaalan tarpeisiin. Kymmenpäiväisessä ottelussa on nähty jo viikossa 3000 maalia.

urheilu
Maailman pisin jääkiekko-ottelu
Kuuntele koko haastattelu kuvaa klikkaamalla. Janne Niinimaa (#6) on mukana ensimmäistä kertaa. Kuva: Jouni Nieminen

Edmontonin lähellä, noin 40 minuutin matkan päässä koilliseen, on parhaillaan käynnissä eriskummallinen tapahtuma. Keskellä metsää on pieni maatila, jonka ulkokentällä 40 ihmistä pelaa yli 250 tuntia kestävää jääkiekko-ottelua. Tavoitteena on pistää edellisvuoden ennätystä muutamalla tunnilla paremmaksi ja etenkin kerätä rahaa tärkeän asian vuoksi.

Tapahtuman perustaja Brent Saik aloitti perinteen vuonna 2003 edesmenneen isänsä muistoksi. Isä kuoli syöpään, kuten myöhemmin myös vaimo. Nyt meneillään olevassa ennätysottelussa kerätään viidettä kertaa rahaa paikallisen syöpäsairaalan laitteiston parantamiseksi.

40 urhean soturin joukossa on myös kaksi suomalaista. Freelancer-toimittaja Jouni Nieminen, joka on jo pitkään pitänyt majaansa samoilla seuduilla sekä ex-pelaaja Janne Niinimaa, joka on entisenä Oilers-pelaajana mukana ensimmäistä kertaa.

- Tähän ei pääse taitojen tai hyvän kunnon ansiosta vaan siksi, että haluaa tehdä tämän kärsimyksen. Pelaajat laittavat kamat päälle, vaikka tulisi mikä, rakkuloita tai muita. Peli vaan jatkuu. Tämä on todella erikoinen ryhmä ja rumin joukkue, mitä voi ikinä nähdä, mutta syy on kaunis, maratonotteluiden konkari Nieminen kertoo.

Tilanne on jotain 1500 maalia toisella ja 1400 jotakin toisella, eli tasaista vääntöä on. Isomaalinen matsi.

Janne Niinimaa

Samoilla linjoilla on myös Niinimaa, joka on järjestäjä Saikin hyvä ystävä Edmontonin vuosiltaan.

- Olin tietysti läsnä, kun hänen vaimonsa taisteli syöpää vastaan ja kuoli. Brent aloitti nämä ottelut ja lupasin kaverille, että autan keräämään rahaa syöpäpotilaille, Niinimaa sanoo.

- Täällä ollaan, mutta en kyllä tiennyt mihin lähdin. Niin kova setti, etten ole ikinä käynyt tällaista läpi, hän jatkaa.

"Musta silmä ja kyynärpäät tennispallon kokoisia"

Viikko sitten perjantaina alkanut ottelu kestää vielä tulevaan maanantaihin, jolloin noin 250 tunnin tavoite tulee täyteen. Hurjan fyysisen ja henkisen rääkin takia ottelun toteutus on tarkkaan mietitty systeemi, jota on hiottu aiempien tapahtumien kokemusten jälkeen.

20 pelaajan joukkueet on jaettu 6-7 pelaajan ryhmiin, jotka pelaavat 3-5 tuntia kerrallaan ennen muutaman tunnin taukoa. Jääkone ajaa jään 60 minuutin välein, mutta muuten peliä pelataan yötä päivää. Ottelu käydään NHL-säännöillä ja myös tuomarit ovat mukana koko 10 päivän ajan. Pelaajien lisäksi myös taustajoukoilla on äärimmäisen iso rooli.

- Täällä on ammattilaistyyliin pelaajilla pukuhuone ja on iso armeija vapaaehtoisia hierojia, terapeutteja, lääkäreitä ja sairaanhoitajia. Jokainen pelaaja joutuu ilmoittautumaan sairaanhoitajille joka päivä ja tämä on tosi hyvin hoidettu siinä mielessä. Kaikille tulee hiertymiä ja muita, joita pidetään sitten kunnossa ja yritetään potkia eteenpäin, Nieminen kertoo.

Olisiko vähän toista sataa maalia ja syöttöjä ehkä saman verran, ehkä vähän enemmän. Parisataa pistettä on siis varmaan aika lähellä.

Janne Niinimaa omista tehopisteistään.

Kaikesta vapaaehtoisten avusta huolimatta kokemus vie aivan äärirajoille. Entinen NHL-puolustaja Niinimaa ei pidä omia vammojaan vielä kummoisina, mutta sivullisen korvaan ne kuulostavat hurjilta.

- Ei ole kuin musta silmä ja molemmat kyynärpäät tennispallon kokoisia. Vähän myös selkä vihoittelee, mutta muuten hyvin tähän mennessä.

"Parisataa pistettä on varmaan aika lähellä"

Hyväntekeväisyysottelussa tehdään uutta maailmanennätystä pelin pituuden suhteen, mutta myös monenlaiset muut ennätykset paukkuvat varmasti. Tulostaulukin on kovilla, kun maaleja syntyy liukuhihnalta.

- Tilanne on jotain 1500 maalia toisella ja 1400 jotakin toisella, eli tasaista vääntöä on. Isomaalinen matsi, Niinimaa naurahtaa.

Entinen maajoukkueen huippupelaaja kuuluu 40 pelaajan ryhmän kärkikastiin. Ex-pelaajan status saa myös kanssapelaajat pelaamaan kovemmin häntä vastaan.

- Aina kun pääsee yksin läpi, niin maalivahdit ottavat aivan tosissaan. Saa tosissaan tehdä töitä maalien eteen, mutta onhan niitä tullut jokunen, Niinimaa mietiskelee.

- Olisiko vähän toista sataa maalia ja syöttöjä ehkä saman verran, ehkä vähän enemmän. Parisataa pistettä on siis varmaan aika lähellä, puolustaja vastaa nauraen tarkentavaan kysymykseen.

Pistebonuksia ei kuitenkaan ole luvassa, sillä kaikki ottelun tuotot ohjataan hyväntekeväisyyteen. Niinimaa on rankasta kokemuksesta huolimatta tyytyväinen lähdettyään mukaan.

- Kyllä tämä on uskomaton kokemus. Keräämme hyvän tarkoitukseen rahaa ja täällä on hyvä 40 jätkän porukka. He ja taustatyöntekijät ovat mahtavaa sakkia. Terveiset sinne Suomeen, että sieltäkin asti voi lahjoittaa, Niinimaa sanoo lopuksi.

Lue lisää aiheesta tapahtuman nettisivuilta.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat