Mikko Koivu komppaa Aretha Franklinia: "Arvostetun johtajan tekee kunnioituksen saaminen"

Isä, armeija ja opettajat koulivat Koivusta kapteenin. Äitiä ja valmentajiakin on kiittäminen siitä, että NHL:ssä on edes yksi suomalaiskippari.

Minnesota Wildin lauman kaitsija viidennestä NHL-kaudestaan (2009–2010) lähtien. Kuva: Iikka Pirttikoski

**CALGARY. **R.E.S.P.E.C.T., laulaa luikautti Aretha Franklin vuonna 1967. Mitä sanoo Minnesota Wildin Kapteeni Mikko Koivu hyvän johtajan aineksista vuonna 2015?

– Kunnioitus. Se on se sana. Arvostetun johtajan tekee kunnioituksen saaminen muilta pelaajilta, mies valko-vihreässä uniformussaan analysoi Yle Urheilulle.

Mihinpä ne lainalaisuudet muuttuisivat – musiikissa, urheilussa tai elämässä yleensä. Leipä, luottamus ja pätevyys on jostain ansaittava.

Oppi-isä 1: jämy-Jukka

Kiekkopiirien ulkopuolella Koivun esimerkilliset johtajat tulevat perheen, koulun ja armeijan parista. Yksi tekijä on yhteinen.

– Heillä on ollut karismaa ja kuria.

Jämyin johtaja siviilielämässä on ollut oma isä, Jukka Koivu.

Äiti on johtanut toisella tavalla, mutta isä on ehkä aina ollut se hahmo siellä takana.

Mikko Koivu

– Hän on opettanut säännöt ja kurin ja johtanut meidän perhettämme. Äiti on johtanut toisella tavalla, mutta isä on ehkä aina ollut se hahmo siellä takana.

NHL:n ainoan suomalaiskapteenin roolimalleja yhdistää myös aitous, oli kyseessä sitten perheenjäsen, kenraali tai käsityönopettaja.

– Siitä täytyy pitää kiinni, mihin itse uskoo. Jos olet jotain muuta kuin miten sinut on kasvatettu, se näkyy läpi, Leijona-kapteenin kannuksiakin kantava vaalea jätti sanoo.

Oppi-isä 2: tinkimätön Lemaire

Urheilun parissa Koivulle parhaan johtajan mallin on antanut hänen ensimmäinen NHL-valmentajansa Jacques Lemaire.

Sieltä ei mennyt mikään sormien läpi.

Mikko Koivu Jacques Lemairesta

– Hän opetti nuorelle pelaajalle erittäin paljon tästä maailmasta ja päivittäisestä tekemisestä. Sieltä ei mennyt mikään sormien läpi.

Pelaaja-urallaan kahdeksan kertaa Stanley Cupin voittaneen Lemairen ammattimainen tyyli vakuutti.

– Siihen ei ollut paljoa sanomista, Koivu hymähtää.