Suora

  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Lentopallon EM, Serbia - Suomi
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Lentopallon EM: Turkki - Kreikka
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Saksa, 1. päivän kooste
  • Urheiluruutu

Näkökulma: Suomen mitalit Falunissa ennustettavissa

Historia saattaa paljastaa Suomen mitalisaaliin torstaina alkavissa Falunin MM-kisoissa, arvuuttelee Yle Urheilun Mikko Hannula.

urheilu
Iivo ja Kerttu Niskanen, Aino-Kaisa Saarinen ja Sami Jauhojärvi ottivat Sotshin olympiakisoissa parisprintissä mitalit.
Tomi Hänninen

*FALUN *Suomi on edellisissa Falunin MM-hiihdoissa 1974 ja 1993 saavuttanut saman mitalisaaliin. Kolmas perättäinen vastaava tulos, ja Falunin hattutemppu, on hyvinkin mahdollinen.

Myös lajiryhmä, johon toiveet kohdistuvat, on edelleen sama. Maastohiihto toi yhden hopean ja yhden pronssin sekä 1974 että 1993. Muuten jäätiin ilman.

Urheilussa historia toistaa joskus itseään. Kuten Sotshissa viime talvena. Iivo Niskanen aloitti 15 kilometrin olympiauransa 22-vuotiaana, perinteisellä, sijoittuen neljäneksi 0,2 sekunnin päähän pronssista.

Juha Mieto oli sivakoinut, niin ikään perinteisellä, ensimmäisessä 15 kilometrin olympiakisassaan, tietysti 22-vuotiaana, neljänneksi ja jäi pronssista 0,06 sekuntia.

Falunin MM-kisoissa 1974 Kurikan jätti pisteli puusuksillä 30 kilometrin hopealle ja Helena Takalo lykki pronssia kympillä.

Vuoden 1974 hiihdon MM-kisojen mitalistit.
Mikko Hannula

Falunin MM-kisoissa 1993 Suomen ainoat mitalit olivat 15 kilometrin perinteisen Marja-Liisa Kirvesniemen hopea ja Marjut Roligin pronssi!

Olisiko kauhea yllätys, jos joukkueemme saavuttaisi MM-Falunista 2015 kaksi mitalia: maastohiihdon hopean ja pronssin?

Vuoden 1993 hiihdon MM-kisojen mitalistit.
Mikko Hannula

Falun on järjestänyt MM-hiihdot, säännöllisesti kutakuinkin 20 vuoden välein.

Voisihan sitä historiaan toki viitata myös toistamalla vuoden 1954 MM-Falunin suomalaissaaliin: 3 kultaa, 6 hopeaa ja 4 pronssia.

Hirmu potti silloin, kun jaossa oli kuitenkin ainoastaan ainoastaan kahdeksan lajin mitalit. Toki maitakin osallistui paljon vähemmän kuin nykyään.

Nyt eivät taida edes tarjolla olevien 21 lajin palkinnot riittää kuitenkaan takaamaan suomalaisille vastaavaa mitalisaalista.

Vuoden 1954 hiihdon MM-kisojen mitalistit.
Mikko Hannula

Falunin edelliskisat 1974 ja 1993 eivät ole siis tuottaneet jättisaalista. Niiden kisojen jälkeen on kuitenkin molemmilla kerroilla alkanut suomalaisen hiihtourheilun nousu.

Ehkä nytkin edessä siintävät entistä paremmat päivät MM-Lahdessa 2017?

Mutta silti yksi asia askarruttaa vielä mieliä.

Paljonko olisi saanut kerrointa, jos neljä vuotta sitten MM-Holmenkollenin aikoihin olisi halunnut lyödä satasella vetoa siitä, että 2015 Suomen MM-mäkijoukkueen viiden miehen ryhmästä löytyvät sekä Janne Ahonen että Harri Olli?

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat