Suora

  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Saksan cupin välieräottelu Werder Bremen - Bayern München
  • Jalkapallon Saksan cup, välieräottelu
  • Jalkapallon Italian cupin välieräottelu Milan - Lazio, kuvailutulkkaus
  • Jalkapallon Italian cupin välierän Milan - Lazio 2. osaottelu
  • Urheiluruutu

Tongalainen MM-sprintteri lähtee ensi kertaa kisaladulle - "Haluan pysyä pystyssä"

Makeleta Stephan edustaa Tongaa hiihdon MM-kisoissa. Kokenut kestävyysurheilija on harjoitellut MM-kisoja varten kuukauden verran.

urheilu
Tongan maajoukkuehiihtäjä Makeleta Stephan
Yle / Jaakko Parkkinen

FALUN. Makeleta Stephan, omaa sukua Piukala, on Tongan ainoa edustaja hiihdon MM-kisoissa. Tyynenmeren keskellä kasvanut 36-vuotias kestävyysurheilija starttaa elämänsä ensimmäiseen kansainväliseen hiihtokisaan torstaina sprintin karsinnoissa.

- Minulle soitettiin viime vuonna ja kerrottiin, että Tongan hiihtojoukkueeseen etsitään hiihtäjiä. Vastaus oli automaattisesti kyllä, Stephan sanoo.

Urheilutaustaa on kestävyyslajeista, kuten maratonista, mutta sukset Stephan napsautti jalkaansa noin kuukausi sitten.

Tongan joukkueen urheilujohtajan Steve Grundmannin mukaan lahjoja lumilajiin kuitenkin on.

- Olemme harjoitelleet todella kovaa, jotta voimme antaa parhaamme. Makeleta on mukana vain sprintin karsinnoissa. Intensiivistä harjoittelua on takana kuukauden verran, Grundmann sanoo.

Stephan on asunut Saksassa 14 vuotta. Grundmannin edustama Tongan liitto lähestyi häntä viime vuonna, sillä lumelle halutaan urheilijoita.

- Piti valita alppihiihdon ja maastohiihdon väliltä. Koska minulla ei ollut kokemusta suksista, ajattelin, että maastohiihto voisi olla vaarattomampaa, Stephan sanoo.

- En ole hiihtänyt kovin pitkään ja se yksi syy siihen, että olen hieman peloissani kilpailemisesta. Mutta aloitettuani harjoittelun olen pitänyt hiihtämisestä kovasti.

"Sijoituksella ei ole väliä"

Stephanin ainoa matka MM-kisoissa on sprintti. Torstain karsintojen tavoitteet ovat hyvin realistisia. Esimerkiksi välineistön osalta tongalainen antaa tasoitusta, sillä mukana on vain kahdet sukset, jotka mahtuvat yhteen pussiin.

- Eilen harjoitukset menivät oikein hyvin, en kaatunut kertaakaan. Tänään olin hieman hermostunut, sillä mukana oli paljon ammattilaisia. Kaaduin kolme kertaa, Stephan kertaa keskiviikon latulenkkiä.

- Tämä on ensimmäinen kilpailuni hiihdossa. Sijoituksella ei ole väliä. Haluan vain pysyä pystyssä.

Joukkueen urheilujohtaja Grundmannin mukaan kisa on hyvää mainosta saarivaltiolle, joka tunnetaan laajemmin käytännössä ainostaan rugbysta.

- Ensisijainen tavoite huomisen kilpailussa on nauttia ja yllättää koko maailma tongalaisella hiihtäjällä. Tavoitteena on myös innostaa tongalaisia talviurheilun pariin, antaa saarelaisille mahdollisuus harrastaa ja luoda lajeille jalansijaa, Grundmann sanoo.

Stephanin mukaan kotona jännitetään kovasti, miten torstaina käy.

- Vierailen Tongalla aika ajoin. Perheeni asuu siellä. He ovat todella ylpeitä minusta eivätkä ole uskoa, mitä täällä tapahtuu. He ovat pitävät minulle peukkuja.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat