1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Nouseeko Björgen harvinaiseen kastiin suomalaislegendan kanssa?

Eero Mäntyranta ja Galina Kulakova ovat ainoina hiihtäjinä onnistuneet voittamaan samalla matkalla kolme peräkkäistä maailmanmestaruutta.

Eero Mäntyranta voitti maailmanmestaruuden kolme kertaa peräkkäin vuosina 1962-1966. Kuva: Yle Arkisto

Hiihdon MM-kisat Falunissa käynnistyvät torstaina perinteisen sprinttikilpailuilla. Naisten puolella Marit Björgen on kilpailun ylivoimainen ennakkosuosikki, ja norjalaisella on mahdollisuus tehdä historiaa heti kisojen avausmatkalla.

Björgen on voittanut urallaan yhteensä 29 MM- ja olympiamitalia. Jos norjalainen saalistaa mitalin torstain sprintistä, tulee hänestä ensimmäinen hiihtäjä, joka on voittanut 30 aikuisten arvokisamitalia. Tällä hetkellä Björgen jakaa listan kärkipaikan yhdessä Björn Dählien kanssa.

Tämän lisäksi Björgenillä on mahdollisuus nousta samaan kastiin suomalaisen hiihtolegendan Eero Mäntyrannan kanssa, sillä ainoastaan Mäntyranta sekä Venäjän Galina Kulakova ovat onnistuneet voittamaan kolme peräkkäistä MM-kultaa samalla matkalla.

Mäntyranta juhli 30 kilometrin maailmanmestaruutta 1962 MM-kisoissa, 1964 olympialaisissa sekä 1966 MM-kisoissa. Kulakova puolestaan voitti 1970-luvun alussa kolme peräkkäistä MM-kultaa naisten viiden kilometrin matkalla. MM-mitalit jaettiin olympiakisojen yhteydessä vuoteen 1980 asti.

Maailmancup ollut kahden kauppaa

Viime vuosina Björgen ja Puolan Justyna Kowalczyk ovat hallinneet naisten perinteisen sprinttikisoja. Kaksikko on voittanut maailmancupin viimeisestä 18 perinteisen sprintistä peräti 15. Puolalainen ei kuitenkaan ole tällä kaudella loistanut maailmancupin sprinteissä, joten hänen yltäminen palkintokorokkeelle vaikuttaa epätodennäköiseltä.

Torstain sprinttikisan mitalikandidaatteihin kuuluvat Norjan joukkueesta myös Ingvild Flugstad Östberg sekä Maiken Caspersen Falla. Kauden 2011/12 alusta alkaen norjalaiskaksikko on Mona-Lisa Malvalehdon lisäksi ainoa, joka on onnistunut voittamaan maailmancupin perinteisen sprintin.

Isäntämaan suurin mitalitoivo on nuorten maailmanmestaruuden sprintissä vuosina 2012 ja 2013 voittanut Stina Nilsson. Nuorelta ruotsalaiselta puuttu toistaiseksi maailmancupin sprinttikisan voitto, mutta Nilsson on ollut tällä kaudella vahvassa iskussa. Viimeisessä viidessä sprinttikisassa hän on yltänyt palkintokorokkeelle neljästi.

Lähetys naisten ja miesten sprinttikarsinnoista alkaa TV2:ssa kello 14.00.