Hyppää sisältöön

Miehet naisia laiskempia koko Suomessa – ”Totta kai miesten pitää huolestua”

THL:n tilastot paljastavat, että naiset ovat miehiä aktiivisempia liikkujia vapaa-ajalla peräti jokaisessa Suomen kahdeksassatoista maakunnassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viimeisin tutkimus liikunnan harrastamisesta vapaa-ajalla on karua luettavaa. Sen mukaan lähes neljännes eli 24,1 prosenttia yli 20-vuotiaista suomalaisista ei harrasta lainkaan liikuntaa.

THL:n erikoistutkija Tomi Mäki-Opas pitää tilannetta huolestuttavana, koska tällaiset ihmiset pääsääntöisesti vain lukevat, katsovat televisiota tai istuvat vapaa-ajallaan. Hän kertoo, että he ovat oikeasti sellaisia, joilla ei ole tuolloin mitään aktiivisuutta.

Suositusten mukaan päivittäin kuitenkin pitäisi liikkua vähintään tunti.

– Järkyttävää, kun puhutaan, että Suomi on aktiivinen kansa. Kun katsotaan näitä tilastoja ja tuloksia, se ei anna sellaista kuvaa.

THL:n tilastot paljastavat, että naiset ovat miehiä aktiivisempia liikkujia vapaa-ajalla peräti jokaisessa Suomen kahdeksassatoista maakunnassa.

Yli 20-vuotiaista suomalaismiehistä jopa 26,1 prosenttia ilmoittaa, että ei harrasta vapaa-ajan liikuntaa, kun naisten osuus on 22,3 prosenttia eli 3,8 prosenttia vähemmän.

– Naiset ovat terveystietoisia, ja siksi he harrastavat enemmän liikuntaa ja pitävät huolta itsestään kuin miehet. Se korostuu erityisesti vapaa-ajan liikunnassa.

Myös työmatkaliikunnassa naiset ovat miehiä aktiivisempia, etenkin korkeasti koulutetut.

Mutta ketkä miehistä rumentavat tilastoja?

Tulos ei yllätä tutkijaa. Miehistä innokkaimpia sohvaperunoita ovat nuoret ja heikosti koulutetut.

Suurimmat sohvaperunat asuvat Keski-Pohjanmaalla

Pahin tilanne on Keski-Pohjanmaalla, jossa miehistä peräti 30,8 prosenttia ei harrasta liikuntaa vapaa-ajallaan. Etelä-Pohjanmaallakin miesten laiskuuslukema kipuaa 30,4 prosenttiin.

– Totta kai miesten pitää huolestua. Heidän pitäisi kiinnittää enemmän huomiota mahdollisimman monipuoliseen liikkumiseen, Mäki-Opas sanoo.

Suomen laiskimmat naiset asuvat miesten tavoin Keski-Pohjanmaalla, jossa 27,1 prosenttia yli 20-vuotiaista ei harrasta liikuntaa vapaa-ajallaan.

Tämä vaikuttaa maakuntakohtaiseen tarkasteluun. Sen mukaan eniten vapaa-ajan liikunnasta vieraantuneita yli 20-vuotiaita miehiä ja naisia asuu Keski-Pohjanmaalla (28,9 prosenttia), Etelä-Pohjanmaalla (28 prosenttia), Satakunnassa (27,5 prosenttia), Kanta-Hämeessä (27 prosenttia) ja Lapissa (25 prosenttia).

– Tämä selittyy osittain väestörakenteella, mikä on erilainen kuin muissa maakunnissa. Tällä tarkoitan ikää, koulutusta ja myös työllisyystilannetta.

Mäki-Opas kertoo, että eroja tuovat myös mahdollisuudet harrastaa liikuntaa vapaa-ajalla.

Innokkaimmat vapaa-ajan liikkujat löytyvätkin Uudeltamaalta, Pirkanmaalta, Pohjois-Pohjanmaalta, Keski-Suomesta ja Pohjois-Savosta. Näiden maakuntien ihmisten vapaa-ajan liikunnan harrastamattomuus vaihtelee 19,2 prosentista 22,7 prosenttiin.

Suurista kaupungeista eniten vapaa-ajan liikuntaa harrastamattomia on Porissa, Hämeenlinnassa ja Kouvolassa sekä vähiten Espoossa, Oulussa ja Tampereella.

THL tutki laajasti ihmisten liikuntaharrastamista vuonna 2013. Tutkimus tehtiin 95 000 yli 20-vuotiaalle suomalaiselle.

Suomalaisten liikkumattomuudesta keskustellaan lisää illan A-studiossa TV1 kello 21. Studiossa Juhani Tamminen, tanssinopettaja Satu Markkanen ja UKK-instituutista Anne-Mari Jussila. Juontajina Annika Damströn ja Markus Liimatainen. Twitterissä aihetta käsitellään tunnisteella #yleastudio (siirryt toiseen palveluun)