Suora

 • Voimistelun SM, akrobatia
 • Voimistelun SM, team gym
 • Telinevoimistelija Enni Kettunen haastaa pelkonsa päivittäin
 • Voimistelun SM, telinevoimistelun telineloppukilpailut
 • Korisliiga, miesten 5. loppuottelu Kauhajoki - Kouvot
 • Urheilua Yle Puheessa: Siim Liivik
 • Urheilukierros
 • Keilailun SM-kilpailut
 • Urheiluruutu
 • Tenniksen Ranskan avoin turnaus: päivän ottelu
 • Urheiluruutu

100 metriä liian raskas juoksumatka osalle suomalaisista – täällä asuvat parhaimmat ja huonoimmat

20–74-vuotiaista naisista 16 prosenttia ei kykene juoksemaan 100 metriä, kun miehistä vastaavan matkan kokee liian raskaaksi 11,2 prosenttia.

urheilu
Karttavisualisointi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan 13,6 prosenttia 20–74-vuotiaista suomalaisista kokee 100 metrin juoksemisessa suuria vaikeuksia eli ei pysty edes sitä matkaa juoksemaan.

Naiset ovat miehiä huonompia kaikissa kahdeksassatoista maakunnassa. 20–74-vuotiaista naisista 16 prosenttia ei kykene juoksemaan 100 metriä, kun miehistä vastaavan matkan kokee liian raskaaksi 11,2 prosenttia.

– Tilanne ei ole ihan hälyttävä, sillä erilaiset rajoitteet voivat vaikuttaa juoksemiseen. Harvemmin ongelmia on nuorilla, sillä niitä on enemmän iäkkäämmillä ihmisillä. Lihaskunnosta pitäisikin pitää huolta, että pystyy juoksemaan, sillä se ennustaa pidempää ja laadukkaampaa elinikää, kertoo THL:n erikoistutkija Tomi Mäki-Opas.

Parhaiten 100 metrin matkasta selviytyvät Pohjanmaan miehet ja naiset eli vain 9,4 prosentilla 20–74-vuotiaista on suuria vaikeuksia. Pohjanmaan naisista vaikeuksia kokee 11,6 prosenttia ja miehistä 7,3 prosenttia.

– Kestävyysliikunta on vahvaa Pohjanmaalla, kun sen perinteiset harrastuslajit liittyvät juoksemiseen, Mäki-Opas kertoo ja mainitsee esimerkkeinä muun muassa yleisurheilun ja pesäpalloilun.

Seuraavaksi parhaimmat juoksijat löytyvät Uudeltamaalta, Pohjois-Pohjanmaalta, Keski-Suomesta ja Pirkanmaalta.

Eniten hankaluuksia 100 metrin matka tuottaa Kymenlaakson miehille ja naisille, joista 18,4 prosenttia ei pysty sitä juoksemaan ilman suuria vaikeuksia. Naisista vaikeuksia kokee 21,6 prosenttia ja miehistä 15,1 prosenttia.

Kymenlaakson jälkeen seuraavaksi huonoimmat juoksijat ovat Kanta-Hämeessä, Satakunnassa, Kainuussa ja Pohjois-Savossa.

– Tähän varmasti vaikuttavat väestörakenne sekä mahdollisuuksien ja palvelujen saatavuus.

Suurista kaupungeista Espoossa, Kirkkonummella, Jyväskylässä ja Oulussa on vähiten vaikeuksia juosta 100 metrin matkaa, kun eniten vaikeuksia on Kouvolassa, Porissa ja Hämeenlinnassa.

Vuonna 2013 tehtyyn tutkimukseen osallistui 95 000 suomalaista.

Suomalaisten liikkumattomuudesta keskustellaan lisää illan A-studiossa TV1 kello 21. Studiossa Juhani Tamminen, tanssinopettaja Satu Markkanen ja UKK-instituutista Anne-Mari Jussila. Juontajina Annika Damström ja Markus Liimatainen. Twitterissä aihetta käsitellään tunnisteella #yleastudio (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat