Suora

  • Rytmisen MM, 4-ottelun A-ryhmän finaali
  • Rytmisen MM, 4-ottelun B-ryhmä
  • Painin MM: vapaapaini ja naisten paini
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Rytmisen MM, 4-ottelun A-ryhmä

Joku joutuu pettymään – SM-liigassa edessä loppurutistus

Jääkiekon SM-liigan runkosarjaa on jäljellä enää kahdeksan kierrosta.

urheilu
Liigan logo.
Yle

Porin Ässät luisui kohti alempaa pudotuspeliviivaa, kun se ajautui tappioputkeen helmikuussa. Helpottava voitto irtosi lopulta, mutta ero taaksepäin kaventui ahdingon keskellä. Mukana taistelussa kahdesta viimeisestä pudotuspelipaikasta on käytännössä neljä joukkuetta.

Kun runkosarjaa pelataan enää kahdeksan kierroksen verran, tilanne alemman pudotuspeliviivan tuntumassa on seuraavanlainen.

9. Ässät

Kuntokäyrä: Oli pahassa laskusuunnassa pitkin helmikuuta. Pekka Rautakallion joukkue vajosi tappioputken synkkyyteen häviten peräti kuusi ottelua peräkkäin. Tilannetta ei edesauttanut se, että yksi pistemenetyksistä tuli niskaan hengittävälle Ilvekselle. Porilaiset palasivat vihdoin voittokantaan viime viikolla, kun Isonmäen lauantai-ilta ja HIFK siivittivät Ässät täyteeen pistepottiin. Vahinko ehti kuitenkin jo tapahtua: seitsemää edellistä kierrosta mitattaessa vain neljä pistettä kerännyttä Ässiä huonompi oli ainoastaan Sport.

Otteluohjelma: Ässien loput vastukset eivät ole ylivoimaisen vaikeita. Kovin mittari koittaa vielä helmikuun puolella vierasottelussa Kärppiä vastaan. Ässät kohtaa paljon alemman puoliskon joukkueita, kuten HPK:n, Sportin ja TPS:n. Jos joukkue kuitenkin kompuroi ja taistelu pudotuspelipaikoista säilyy yhtä tasaisena kalkkiviivoille, joutuu pata viimeisellä kierroksella metsästämään pisteitä Nordenskiöldinkadulta.

Kokoonpano: Ässien sairastupa alkaa tyhjentyä. Nimekkäin puuttuja kokoonpanossa on Michael Ryan. Tilanne on kuitenkin porilaisille tuttu, sillä Ryan on ollut pelikunnossa vain seitsemässä ottelussa. Jenkki tosin riehui nissä neljän tehopisteen edestä. Ässien arvion mukaan Ryan ei enää pelaa tällä kaudella. Kärkipuolustaja Garrett Stafford ja pitkään huilannut Jake Hansen ovat päässeet takaisin pelikuntoon. Sen sijaan kymmenen maalin Sami Lähteenmäkeä ei nähdä tositoimissa runkosarjan puitteissa.

10. Ilves

Kuntokäyrä: Ilves on viime aikoina vuorotellut voittojen ja tappioiden suhteen, eikä selvää tuloksellista virettä voi löytää. On tosin huomioitavaa, että helmikuun ainoat suorat tappiot tulivat kovatasoisille Lukolle ja Bluesille, kun taas esimerkiksi SaiPa kaatui kahdesti. Ilveksellä on kaikki edellytykset nousta ainakin yhdeksänneksi, ja siten välttää kuuden kärjestä ensimmäisenä ulos jäävän joukkueen kohtaaminen pudotuspelikarsinnassa. Kun muistetaan, että kyse saattaa olla vaikkapa JYPistä, Bluesista tai HIFK:sta, voi yhden pykälän parannus auttaa paljonkin puolivälierähaaveiden suhteen. Taaksepäin on kuuden pisteen etumatka.

Otteluohjelma: Ilves kohtaa runkosarjan lopussa käytännössä sarjataulukon koko kirjon: kärkeä, keskikastia ja häntäpäätä. Lähimmistä kilpailijoistaan joukkue kohtaa vain HPK:n.

Kokoonpano: Terveystilanteen suhteen riittää turbulenssia. Ilveksestä kerrottiin viime viikolla, että sen koko ykkösketju kärsii pienistä loukkaantumisista. Poissa olivat siis kultakypärä Sami Sandell, tehokkain maalintekijä Tapio Laakso ja sisäisen pistepörssin kolmonen Vojtech Polak. Myös syksyn yllätyshyökkääjä Roope Hintz joutui huilaamaan viikonloppuna.

11. HPK

Kuntokäyrä: Syksyn mahtivire ei ole palautunut missään vaiheessa vuotta 2015. HPK:lla on yksi voitto kuudesta edellisestä ottelusta ja 20 ottelua mitattaessa se on pelannut piste per peli –tahtiin. Sillä vireellä ei ole mitään asiaa pudotuspeleihin. Viimeisimmät tappiot ovat kuitenkin tulleet niukasti.

Otteluohjelma: HPK:lle mielenkiintoisin pätkä on helmi- ja maaliskuun vaihteessa, jolloin pääsee kohtaamaan viikon sisällä kaikki kolme päävastustajaansa: Pelicansin, Ässät ja Ilveksen. Runkosarja päättyy otteluihin häntäpäätä, eli Sportia ja TPS:ää vastaan, joten otteluohjelman suhteen pudotuspelihaaveet ovat Hämeenlinnassa yhä oikeutettuja. Nousu viivan yläpuolelle vaatii kuutta pistettä enemmän kuin Ilves pystyy keräämään.

Kokoonpano: Pasi Arvosella ei ole montaakaan tekosyytä, sillä käytössä on täysi joukkue. Toipilaiden sijaan HPK:n on katseltava kärkipelaajiensa suuntaan. Kolme parasta hyökkääjää – Jesse Saarinen, Zach Hamill ja Eero Somervuori – ovat surkutelleet läpi synkän helmikuun yhteistehoin 1+2.

12. Pelicans

Kuntokäyrä: Kaikkien tuskien jälkeen Pelicans on kuin onkin yhä mukana taistelussa pudotuspelipaikasta. Takamatka, jonka lahtelaiset antoivat erityisesti syksyllä, on kuitenkin olosuhteisiin nähden valtava. Kymmenen pisteen eron kurominen kiinni kahdeksassa ottelussa, samalla kun HPK taistelee samasta noususta muutamaa pistettä paremmista asemista, vaatii Tomi Lämsän ryhmältä valtavaa voittoputkea.

Pelicans on kuitenkin oikeilla jäljillä. Kymmenestä edellisestä ottelustaan se on hävinnyt varsinaisella peliajalla vain yhden, ja vienyt täyden pistepotin viidesti. Saman jakson kuntopuntarissa sijoitus on neljäs, ja pisteitä parin voiton verran enemmän kuin pääkilpailijoilla HPK:lla, Ässillä ja Ilveksellä.

Otteluohjelma: Pelicansille hyvä uutinen on se, että joukkue pääsee kohtaamaan kaksi pääkilpailijaansa, tosin molemmat vieraskentällä. Ensin vastaan tulee HPK, sitten Turun-vierailun jälkeen Ilves. Näiden otteluiden jälkeen jäljellä on enää kaksi peliä, ja niissä Pelicans joutuu haastamaan ennakkoon kovemmat Kärpät ja Lukon.

Kokoonpano: Pelicans näytti jo luopuvan viimeisestäkin toivonkipinästä, kun sisäisen pistepörssin kärki tyhjeni helmikuussa. Toimitusjohtaja Ilkka Kaarna avasi talven mittaan kuuman linjan Sveitsiin, minne suuntasivat niin Tommi Paakkolanvaara ja Michal Repik kuin Tyler Redenbachkin. Yksitoista maalia syyskauden mittaan tehnyt Jordan Smotherman lähti jo tammikuussa Ruotsiin, minkä myötä Pelicansin neljä parasta pistemiestä on myyty pois.

Turkoosien päänsärkynä ovat talvella olleet loukkaantumiset, joiden vuoksi lainamiehiä on tuotu sisään milloin mistäkin. Poissa ovat maalivahti Jere Myllyniemi, kärkihyökkääjäksi kaavailtu Vili Sopanen, pirteällä tulokaskaudellaan vammakierteeseen joutunut Anrei Hakulinen sekä puolustaja Juha-Pekka Pietilä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat