Suora

  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

"Maahanmuuttovastaisuus muuttumassa" – Somalian jääpallomaajoukkue yhdistää monikulttuurisessa Borlängessä

Somalian jääpallomaajoukkue tulee Borlängestä. Vajaat kaksi vuotta sitten koottu ryhmä on ollut mukana jo kaksissa MM-kisoissa.

urheilu
Somalian jääpallojoukkue
Katso video kuvaa klikkaamalla.

*BORLÄNGE. *Pöydät notkuivat somalialaisherkuista Borlängen elokuvateatterissa maanantaina. Alkamassa oli Somalian jääpallomaajoukkueen historiallisesta matkasta MM-kisoihin kertova elokuva, Trevlig folk.

Maajoukkue perustettiin kaksi vuotta sitten, nyt takana on jo kahdet MM-kisat, B-sarjassa tietysti. Ensimmäiseltä MM-matkaltaan palatessaan joukkue sai sankarin vastaanoton.

- Täällä Borlängessä oli todella paljon porukkaa. Ruotsalaisia, somalialaisia, kurdistanilaisia, syyrialaisia.

Kaikki olivat sulassa sovussa ja ylpeitä kotikaupungistaan. Se oli tärkeää, somaliprojektin käynnistänyt Patrik Andersson sanoo.

50 000 asukkaan Borlänge on kuin koko Ruotsi pienoiskoossa. Joka viides asukas on maahanmuuttaja. Somaleita Falunin vieressä sijaitsevassa Borlängessä on noin 4 000.

Jääpallomaajoukkueprojekti yhdistänyt

Paikkakunta on ollut tunnettu maahanmuuttovastaisuudestaan, mutta Somalian jääpallomaajoukkueprojekti on yhdistänyt Borlängeä.

Ruotsalaisyrittäjä Patrik Andersson perusti Somalian jääpalloliiton kaksi vuotta sitten. Hän etsi paikallisesta jalkapallojoukkueesta potentiaalisia pelaajia ja värväsi kokeneen ja menestyneen ruotsalaisen Pelle Fosshaugin valmentajaksi. Luisteluvalmentajaksi otettiiin entinen taitoluistelija Cia Embertson. –Töitä oli paljon. Pelaajat eivät aluksi pysyneet edes pystyssä luistimilla. He vain kaatuivat. Nyt he osaavat jo vähän luistellakin, Embertson kehaisee.

- Tämä on ollut uskomatonta. Kaikki rakastavat tätä projektia. Täällä on paljon maahanmuuttovastaisuutta. Nyt se on muuttumassa.

Ihmiset kehuvat somaliprojektia. Aiomme järjestää samanlaisia juttuja myös jatkossa, projektin isä, Patrik Andersson sanoo. Tällä hetkellä Andersson on itse asiassa jo seuraavan projektinsa kimpussa. Tavoitteena on saada maahanmuuttajia hiihtämään.

Pelin taso ei ole tärkeintä

Somalian jääpallomaajoukkue pelasi maanantaina näytösottelun Borlängestä koottua joukkuetta vastaan, jossa pelaajien ikähaitari oli 10-65 vuotta. Peli muistutti tasoltaan yläasteen liikuntatunnin höntsäilyä. Pelin taso ei ole kuitenkaan tärkeintä.

- Kaikki alkoi projektina. Emme näe asiaa enää niin. Nyt olemme maajoukkue. Somalian jääpallomaajoukkue. Ja ylpeitä siitä, yksi pelaajista Abdirahman Barkhadle hehkutti.

Somalia oli mukana tammikuussa pelatuissa MM-kisoissa Habarovksissa Venäjällä. Joukkue hävisi jälleen kaikki ottelunsa, mutta onnistui tekemään kolme maalia. Somalian maaliero viiden ottelun jälkeen oli 3-63. Somalian lohkossa pelasivat Saksa, Mongolia, Kiina ja Hollanti.

Somalian jääpalloprojekti on innostanut myös muualla Ruotsissa. Esimerkiksi Karlastadiin on ollut puhetta Afghanistanin maajoukkueen perustamisesta. Somalia aikoo sen sijaan järjestää jääpallon MM-kisat 2017, tietysti Borlängessä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat